Ковачевски протестирал пред ЕК за въведените от България такси за транзита на руски газ

РСМ щяла да иска обезщетение от България

Димитър Ковачевски

Димитър Ковачевски

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е реагирал пред Европейската комисия за въведените от България такси за транзита на руски газ през газопровода, който е единственият начин за доставка на газ в страната, съобщи Дарик с позоваване на агенция Макфакс и телевизионния Канал 5.

Според Ковачевски тази такса не трябва да се въвежда, защото "целият капацитет от газ, който влиза в Северна Македония, е даден от България на "Газпром" и такава такса ще доведе до "поскъпване на тока и парното с 20 процента”.

„Затова поискахме да бъде освободен капацитет, за да може страната да си набавя газ от други източници. Водят се разговори на ниво ЕС и със съответното министерство в България. През миналата година успяхме с ЕС и България да освободим капацитет за газ, който не е собственост на „Газпром” и се надявам, че и тази година ще успеем да до направим.” - каза Ковачевски след отбелязването на Деня на осигуряването, който се отбелязва днес в страната. 

Той посочи, че е обсъдил темата и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, по време на посещението й в Скопие преди дни. Според него въведената такса „няма нищо общо с пазарните принципи и директивите на ЕС и ако трябва Северна Македония ще реагира  пред международните съдилища”.

Министърът на енергетиката на Северна Македония Крешник Бектеши също обяви, че ако извънредната енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен през българска територия бъде въведена за Република Северна Македония, страната ще иска обезщетение от България и допълнителна подкрепа от Европейския съюз. 

От 13 октомври България въведе извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия  в размер на 20 лв./мВтч., като целта е за „Газпром“ да бъде по-неизгодно да доставя газ през България.