Ковачевски изпадна в розови сънища: Македония беше като Лос Анджелис за България преди членството ѝ в ЕС

Димитър Ковачевски

Димитър Ковачевски

Сред провала на антикизацията и отъждествяването си с Александър Македонски, РС Македония изпадна в нов потрес - посткомунистическа носталгия и величаене на Македония като Лос Анджелис на Балканите. Това стана ясно от коментар на бившия македонски премиер Димитър Ковачевски, който даде воля на розовите си сънища. 

На пресконференция с председателя на Търговската камара на РСМ Бранко Азески Ковачевски заяви: "Ние бяхме като космическа совалка в сравнение с България, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и страните от съветския лагер преди да се присъединят към Европейския съюз. За тях ние бяхме като Лос Анджелис Лейкърс.“.

Според Ковачевски „само защото са членки на Европейския съюз, изброените страни са по-добри от Р Северна Македония“.

„Ако бяха генетично по-добри от нас, щяха да са по-добри още тогава, до присъединяването към ЕС. Генетично те не са по-добри от нас. нито са по-умни, нито имат по-добри ресурси, нито имат по-добро географско положение. Нямаха и по-добра инфраструктура“, каза Ковачевски.

„Ключовият въпрос за нашето бъдеще е продължаването на европейската интеграция и пълноправното членство в ЕС. Ние с г-н Азески знаем, че сме били космическата совалка за България, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и страните от съветския лагер. За тях ние бяхме Лос Анджелис Лейкърс“, добави той.

По отношение на България Ковачевски заяви: „Тогава България дори нямаше пътища".

„Съседна България вече има метро, а преди нямаше пътища. Ето защо европейската интеграция е приоритет за икономическия, социалния и демократичния прогрес на Северна Македония. Всеки, който измисля други алтернативни сценарии, е загуба на време, както виждаме вече 11 години“, допълни председателят на Социалдемократическия съюз СДСМ.