Ковачевски: Наследниците на Гоце Делчев ще впишат наследниците на Радев в македонската конституция

Ние преговаряме с ЕС, а не с България, заяви македонският премиер

Димитър Ковачевски

Димитър Ковачевски

След като работната група за конституционните промени състави измененията, наследниците на Гоце Делчев ще впишат сънародниците и наследниците на Радев в македонската конституция. Такова послание отправи министър-председателят на РС Македония Димитър Ковачевски към българския си колега Румен Радев, който заяви по-рано днес, че „ръководството на РСМ може да претендира, че изгражда модерно мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята Конституция“.

Уставните промени са част от преговорната рамка с ЕС.

„Ние преговаряме с ЕС, а не с България и затова смятам, че този процес ще продължи, тъй като гражданите ни заслужават да живеят в държава-член на ЕС“, каза още Ковачевски.

Изказването му дойде след изявление на президента на България Румен Радев, че ръководството на РС Македония трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава. Държава, в която по българските клубове не се стреля и не се палят, а българите в тази държава не са подлагани на системен тормоз, физическо насилие и режисирани съдебни процеси.

„Там няма прогрес. Затова говоря с европейските лидери и институции да има движение по този протокол, защото там са учебниците, там е езикът на омразата, там са медиите, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините. Там са и други важни неща, като съхраняването на нашето културно наследство“, каза Радев.

БГНЕС припомня, че вчера по време на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик македонският премиер заяви, че „дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна“.

Няколко часа по-рано пък бившият външен министър на РС Македония и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски заяви, че позицията на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ и коалиционните ѝ партньори е единна и тя означава, че в този си състав парламентът няма мандат или демократична легитимност да отваря или променя Конституцията.

Промяната на конституцията и включването в нея на българите в РС Македония е основно изискване за даване начало на преговорите на страната за присъединяване към ЕС, припомня още БГНЕС.

На общия дебат „Обединени за Европа“, който се проведе в рамките на IV Среща на Съвета на Европа, вицепрезидентът Илияна Йотова представи позицията на България за системното потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония. В контекста на основните принципи на организацията за зачитане на човешките права вицепрезидентът припомни поредицата от случаи на агресия срещу хора заради заявената им българска идентичност, както и приемането на специалния закон срещу сдруженията. (БГНЕС)