Ковачевски подава оставка на 25 януари заради съставянето на техническо правителство

Димитър Ковачевски

Димитър Ковачевски

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обяви днес, че в четвъртък, 25 януари, в 10 ч. сутринта ще подаде оставка, за да се състави техническото правителство за подготовката и провеждането на изборите през април и май, предаде репортер на БГНЕС.

"В четвъртък ще подам оставката си. Това ще означава, че цялото правителство ще подаде оставка", каза Ковачевски пред репортери на срещата "Годината на европейските възможности", организирана от правителството.

Той обяви, че в неделя, 28 януари, ще бъде избрано техническо правителство, в което трябва да има министри и от ВМРО-ДПМНЕ. Ковачевски призова партията на Християн Мицкоски да гласува за избора на техническо правителство, "с което ще бъдат реализирани демократичните избори".

„До неделя всеки има време да помисли и да гласува за техническото правителство. Не може човек да се държи като 13-годишно дете и да казва: „Ще номинирам министри, но няма да гласувам“. Всички трябва да са сериозни, никъде по света няма да намерите пример да предлагате министри и да молите друг да гласува за тях“, подчерта Димитър Ковачевски.

Според Споразумението от Пържино премиерът подава оставка 100 дни преди парламентарните избори за съставяне на техническо правителство, в което най-голямата опозиционна партия има двама министри – на вътрешните работи и на труда и социалната политика и заместник-министри на финансите, информационното общество и администрацията и за селското стопанство.

Двете най-големи партии от правителствената коалиция - Социалдемократическия съюз (СДСМ) на Димитър Ковачевски и Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети - се съгласиха председателят на парламента Талат Джафери от ДСИ да бъде наследен от депутата от СДСМ Йован Митрески. Джафери ще бъде първият македонски премиер от албански етнически произход в историята.

Парламентарните избори ще се проведат на 8 май, сряда, заедно с втория тур на президентските избори. Първият тур на президентските избори ще се проведе в сряда, 24 април. /БГНЕС