Красен Кралев: Новият Национален стадион няма да блокира трафика в София

Имаме пълно разбирателство с кмета на София, заяви спортният министър

Красен Кралев

Красен Кралев

България плаща едни от най-високите премии за медал от Олимпийски игри, съобщи министърът на спорта Красен Кралев в ефира на Нова телевизия.

„За Игрите в Баку, според тяхната специфика, премиите не са толкова високи.  Не са високи и премиите, които ще получат медалистите от Игрите в Минск. Премията зависи от приоретизирането на игрите. Игрите в Минск са с приоритет на европейско първенство.  Има много държави, които не дават никакви премии за медали от европейско първенство, но ние даваме. За световно са по-високи, но за Олимпийските игри са много високи. Златен медал от тях е 250 000 лв. За европейските игри за първото място се дават 6000 лв. Не са много парите, и не са те стимул и мотивация нашите атлети да се представят по този начин”, каза министърът.

Красен Кралев направи и равносметка на представянето на българските спортисти на Европейските игри в Минск. „Представянето на българските спортисти на Европейските игри в Минск е много радващо за всички. Изпратихме 85 атлети, които се състезаваха в 15 различни спорта и имаме 18 медала. Това означава, че почти всеки четвърти от участниците с медал”, направи равносметка министърът.

Спортният министър обясни, че има пряка връзка между финансирането и работата на федерациите. „Специално за женските бокс и борба няколко години отделихме допълнително средства, с които да се стимулират клубовете, които развиват тези спортове. Преди 4-5 години имаше по един състезател, една-две, които правеха пробив, а сега говорим за тенденция, защото, например, женската борба вече на всяко първенство се отчита с минимум по 3-4 медала и то с различни момичета, което означава, че вече имаме школа на световно ниво. Само преди няколко години имахме три европейски шампионки при женският бокс, също няколко момичета вече са в световния елит. В джудото имаме едни от най-талантливите джудисти въобще”, каза Красен Кралев.

По повод на спортните имоти на държавата в Борисовата градина министърът коментира: „Нашите имоти са включени в няколко урегулирани поземлени имота в съсобственост с частни имоти. Това предполага, че няма да имаме свобода да оперираме с тези имоти. Затова нашето предложение е всеки спортен обект да има собствен урегулиран поземлен имот, за да не е зависим от останалите. Втората грешка на плана е предвидената реконструкция. Невъзможно е стадионът на ЦСКА да има лека реконструкция с леки козирки и да стане модерно съоръжение. Имаме пълно разбирателство с кмета на София. Нашето предложение с ръководството на ЦСКА е да се направи реконструкция на това съоръжение да се направят нови трибуни с нови козирки”, каза Красен Кралев.

Спортният министър потвърди, че ще има нов Национален стадион, който ще бъде на място, където няма да блокира трафика в София.