Красимир Мазгалов: Сарафов е дискредитиран, избран е със спорна процедура

Концентрира още повече власт

Красимир Мазгалов

Красимир Мазгалов

Решението за избирането на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор беше взето „изключително скорострелно", освобождаването на заместниците на главния прокурор също беше извършено след светкавично събиране на прокурорската колегия на ВСС – това поражда съмнения за истинските мотиви зад тези решения.

Такава позиция изрази пред бТВ изпълнителният секретар на Съюза на съдиите в България Красимир Мазгалов.  

По думите му, Борислав Сарафов е дискредитиран – появила се е снимка, на която той се здрависва с Петьо Петров-Еврото пред ресторанта „Осемте джуджета“, излезли и други компрометиращи обстоятелства, пораждащи съмнение в интегритета му. Мазгалов изтъкна, че освен това Сарафов концентрира още повече власт от тази, която досега е имал главният прокурор, тъй като е и директор на националното следствие.

Според изпълнителния секретар нс Съюза на съдиите, Гешев и Сарафов са демонстрирали една не много чистоплътна битка помежду си, зад която прозират не много чистоплътни мотиви.

„Замяната на единия с другия никак не буди доверие“, подчерта Мазгалов.

Според него процедурата за избора на Сарафов като временно изпълняващ е „малко спорна“. Той смята, че е било редно не прокурорската колегия, а пленумът на ВСС да посочи временния приемник на Гешев, макар че законът не дава указания за това.