Красимир Вълчев: Има по-добри варианти да накараме децата да четат от "превода" на "Под игото"

"Децата трябва да научават нови думи... Убеден съм, че има по-добри варианти да накараме децата да четат българска литература от този период от превода на "Под игото", заяви просветният министър Красимир Вълчев по Нова телевизия.

"Променяме учебните програми към функционалност. Това не означава, че децата не могат да четат и да пишат. Системата ни е настроена да дава повече знания, но липсва функционалността",по повод на изследването на PISA, която обяви децата ни за функционално неграмотни.

"Ще се опитаме да направим промяна. От 2000-та години резултатте са стабилни, но всичко се базира на старите програми", допълни той. Заради това няма основания за безпокойство.

"От 2016 година започнахме да променяме учебните програми. Обратната ни връзка показва, че учителите по математика нямат време да показват функционалността. Заради това ще намалим обема. Най-важното е да е интересно за децата. И работим по този въпрос", допълни министърът.

Според него ролята на учебниците ще става все по-малка. "Сега има много източници на информация и децата трябва да бъдат насочени да я търсят", допълни Красимир Вълчев.