Кремъл активира най-важното мероприятие на руските спецслужби - да осигури прехода на властта от Путин към неговия приемник

В отговор САЩ и НАТО възраждат най-големите учения от Студената война - "Рефорджер", които днес се наричат Defender-Europe ("Защитник на Европа")

Юрий Швец

Юрий Швец

Юрий Швец*, obozrevatel.com

В последно време в информационното пространство на Русия се разпространява тревожна информация за приближаваща катастрофа. Почти в прав текст се съобщава, че Путин е смъртоносно болен и в следващата една година ще напусне поста си, а неговите наследници били обзети от месианската идея да възстановят подобие на Съветския съюз чрез насилствено присъединяване на Украйна, Беларус и, може би, държавите от Прибалтика, както и, че заради тази си цел, те са готови  да влязат в голяма война.

Първоизточник на тази информация е бившият професор от МГИМО Валерий Соловей, който беше изгонен заради изказвания, в които твърде критично оценява вътрешната и външната политика на Кремъл.

Той "споделя" тази тревожна информация вече няколко седмици и досега, слава Богу, не му се е случило нищо лошо. При това практически всички прокремълски медии загадъчно мълчат, видимо, не знаят как да реагират без да получили инструкции "отгоре".

А на приказките на професора трябва да се реагира ето как: пред нас е най-важното активно мероприятие на руските спецслужби, чиято цел е

да осигури прехода на властта от Путин 

към неговия приемник (или приемници). При това веднага ще кажа: аз съм убеден, че господин Соловей не знае, че е участник в активно мероприятие и го използват, изразявайки се на професионален жаргон "за примамка".

Хората, които изпълняват аналогични функции, на оперативен жаргон се наричат "канал за реализация на активно мероприятие".

Според терминологията на руските разузнавателни служби, активно мероприятие е операция по оказване на влияние върху определена аудитория с цел тя да бъде подтикната към определени действия или, напротив, бездействие в интерес на "Инстанцията". Под "Инстанция" се разбира Кремъл или ръководството на спецслужбите.

В реалния живот активното мероприятие най-често изглежда като специално формулирани "тезиси", които се пускат в информационното пространство и включват истина, полуистина и дезинформация, като последната, като правило, носи основното информационно натоварване.

Тезисите, разпространявани от професора, имат три компонента – от истина до чиста дезинформация. Това е истина, когато става дума за здравословното състояние на Путин. Полуистината се отнася до източниците на информация на професора. И, накрая, дезинформацията – приказката за страшните събития, които уж очакват Русия и света в близките година, година и половина.

Да започнем с истината

Истината е, че Путин, съдейки по всичко, действително скоро ще се оттегли от активния политически живот "по здравословни причини" Впрочем, разгърнатата в страната суетня по повод поправките в конституцията има за главна цел да осигури транзита на властта, по възможност, без сътресения, вкюлчително като бъде осигурена неприкосновеността на Путин. Всичко останало е димна завеса за прикритие.

Путин би могъл да бъде принуден да се оттегли от тежко, да не кажем - смъртоносно заболяване. По руска традиция, информацията за здравето на "първото лице" е, може би, най-голямата тайна в държавата.

Не случайно Путин влачи със себе си при пътуванията си в чужбина личен биоклозет, да не би вездесъщто ЦРУ да не научи от продуктите на жизнената му дейност от какво е болен и колко му остава.

Несанкционираното разпространение в руски медии на информация за заболяванията на върховния управник е безусловно табу. Това не е просто разклащане на лодката, от което толкова се страхува Кремъл. Това се смята за посегателство над най-святото, на основата на основите!

В края на краищата, това е оскърбление лично на Путин.

Двадесет години пълчищата блюдолизци и контролирани медии го убеждават, че той е Гений и Супермен, който е "нашето всичко и завинаги", а сега се оказва, че той е немощен старик, страдащ от някакво неизлечимо смъртоносно заболяване и е неспособен да управлява страната.

И всичко това по впреме на всеобщата суматоха по повод поправките в Конституцията.

Това не е просто клатене на лодката, от което толкова се боят в Кремъл. Това е все едно да вземеш длето и да пробиеш дупка в дъното на лодката. Това е почти диверсия.
Ако откровения на професора бяха фейк веднага щяха да му спрат достъпа до ефира. 

И възниква любопитна ситуация. Откровенията на Соловьов би трябвало да вбесят Путин. Но професора продължава да ги повтаря по медии и публични лекции. И това в страна, в окято механизмите за борба с "враговете" на режима и лично на Путин е отработен до най-малките детайли – от широк набор високотехнологични отрови до подхвърлени наркотици или "най-справедливия в света съд".

А и тъмните входове нощем още са на разположение.

Ако разказите на г-н Соловьав за здравословното състояние на Путин бяха фейк отдавна да са го "запушили". Доколкото това не се случва и професорът продължава да споделя откровенията си, то с голяма степен на сигурност можем да направим извода, че в тази си част разпространяваната от него информация е правдива.

Да преминев към полуистината...

Очевидно е, че разказите на професора за скорошното оттегляне на Путин "по неопределими причини от личен характер" пред широка аудитория би било невъзможно да се случат без много здрав "чадър".

Такъв "чадър" трябва не само да е осведомен за най-съкровените тайни на Кремъл, но и да има силата да осигури защитата на тези, които по негова инициатива разказват тези тайни.

Професорът прекрасно разбира това и затова публично заявява, че нищо не си измисля, а само съобщава на обществото информация, предадена му от служители на спецслужбите от "втория ешалон", които били силно обезпокоени за бъдещето на страната и се опитват да предотвратят катастрофалното развитие на събитията не само за Русия, но и за целия свят.

Действително, източник на информацията разпространявана от професора могат да са само спецслужбите. Това е истина. Дезинформацията е в това, че става дума за патриотично настроени хора от "второто ниво" на ръководство.

Природата на руските спецслужби е такава, че в нея няма място за организирана вътрешна опозиция против официалната линия на Кремъл и собственото ръководство. Декабристите с техния Съюз на спасението" там не могат да съществуват по дефиниция.

Членовете на организираната опозиция в редовете на Федералната служба за сигурност биха донесли един за друг още на сутринта  след първата си среща и съдбата им би била страшна.
Всъщност, единственият бенефициарий (тоест, същата тази "Инстанция") на активното мероприятие, в което полусъзнателно участва господин Соловей, може да бъде единствено върхушката на силовия блок на "питерските чекисти", които си дойдоха в Москва, след като Путин беше назначен за директор на ФСС.

Какво е посланието им?

Те плашат с най-страшното - с война. По думите на г-н Соловей, транзитът на властта към наследника на Путин ще бъде съпроводен с усилия за възстановяването на СССР чрез въоръжена интервенция в Украйна, Беларус и даже Прибалтика. Че Путин и другарите му по оръжие са фанатично обсебени от месианската идея да влязат в историята като велики герои и за това са готови да поставят света на ръба на трета световна война.

И тук се сблъскваме с дезинформацията, 

заради която е започнато цялото това активно мероприятие.

Работата е там, че руските въоръжени сили не са в състояние да водят не само пълномащабна Трета световна, но и дори голяма локална война. Обяснението защо и как се е стигнало до тук е друга тема. Сега ще се ограничим с простата констатация на факта. Путинските въоръжени сили са само за сплашване и са добри докато не почнат да стрелят по тях.

Опасността, обаче, е в това, че по силата на несменяемостта на властта в авторитарните държави съществува голяма вероятност върховният управник - можем да го наричаме национален лидер, фюрер или дуче - рано или късно ще стане неадекватен. В последните години в Русия този феномен е все по-видим. 

Многобройни примитивни фейкове за нови "чудодейни оръжия" и достатъчно прозрачни намеци, че са готови да започнат война с НАТО заради налудничавата идея за възстановяване на СССР, тоест, всичко което дълго беше игнорирано от Обама беше чуто от администрацията на Тръмп.

И ето сега, докато четете тези редове, САЩ и НАТО възраждат най-големите учения от Студената война - "Рефорджер". Сега те се наричат Defender-Europe ("Защитник на Европа"), но това е същият стар "Рефорджер", и това прекрасно разбират в Генералния щаб на РФ.

Целта на ученията е да се отработи мащабно прехвърляне на войски и техника от САЩ в Европа при случай на въоръжен конфликт с Русия. Но ако в миналото това ставаше основно в Германия, то сега те се отправят към Полша и Прибалтика, тоест, към самите граници на Русия.

Фактически става дума за симулация на реална война с Русия. При това се предполага, че значителна част от техниката ще остане на място след ученията, а това са най-малко 20 хиляди единици. Убеден съм, че сред тях ще има такива образци на въоръжение, които ще направят прочутите "искендери" да приличат на старо желязо.

Тоест, не става дума просто за учения, а за операция по създаването на сериозен потенциал за контраудар край границите на РФ.
Но не просто контраудар - а удар с използване на ядрено оръжие. 

Традиционният сценарии на "Рефорджер" изглежда така: Русия напада страна от НАТО. Алиансът нанася ответен удар с конвеницонални оръжия. Ако Русия не спре, то НАТО нанася ограничен ядрен удар.

Струва си да напомним, че през 1983 генералният секретар на КПСС се оплака на посланика на САЩ, че тези учения едва не са довели до ядрена война между СССР и САЩ. 
И тези жалби са били частично обосновани, доколкото   "Рефорджер" отработвал нанасянето на ядрен удар по СССР, с което довел Кремъл до близко до паника състояние: там подозирали, че под прикритието на учение американците ще нанесат реален ядрен удар.

Следва продължение

*Юрий Швец е бивш служител на КГБ, съвипускник на Владимир Путин от института на КГБ, който повече от 20 години живее в САЩ и работи като анализатор в бизнес разузнаването.

Превод: Faktor.bg