Кремъл блъфира с Минските споразумения, напира за нова среща Байдън-Путин

Кремълските медии разпространяват изявлението на Дмитрий Песков за предстоящата среща между Джо Байдън и Владимир Путин, която може да се проведе до края на годината. 

РИА Новости в статия, озаглавена „Песков разказа какви теми ще обсъдят Путин и Байдън на срещата“  съобщава : „Естествено, Украйна. има много спорове за Украйна. Естествено, около Украйна ще има и провокативни действия на въоръжените сили на НАТО в близост до нашите граници, които не могат да ни оставят безразлични и предизвикват безпокойство и най-важното, предизвикват необходимостта от предприемане на адекватни мерки, но предприемайки тези мерки, ние действаме на собствена територия“, каза гласът на Кремъл в ефира на Първи канал.

По думите му все още няма конкретни дати за срещата, но са възможни контакти преди новата година. Що се отнася до формата – видео конферентна връзка е предпочитана от Москва, но решението ще вземат държавните глави на Русия и САЩ, уточнява Песков.

Реалистична ли е информацията на прокремълските медии за нова среща между двамата президенти или това е пропаганда, с цел да се намери по-скоро решение на проблема с Украйна?

Темата за Украйна е една от най-горещите в коментари на руските и световни медии през последните седмици. Но напоследък прокремълските средства за масово осведомяване много трескаво тиражират новината за нова среща между американския президент Байдън и руския му колега Владимир Путин. Позовавайки се на тях подобни информации се появяват и в редица американски издания като  Reuters, Foreign Policy, Euronews и др.

Факт е обаче, че досега от Белия дом има само едно официално съобщение за тази „бъдеща среща“. На 8 ноември заместник-прессекретарят Карин Жан-Пиер на брифинг за пресата, отговаряйки на журналистически въпрос относно възможността за среща между Байдън и Путин преди края на годината, лаконично казва: Нямам какво да кажа за бъдеща среща.

Това оставя съмнението, че подобна среща на върха се подготвя сякаш асимитрично. Какво обаче ни подсказва хронологията на събитията.

След провала на амбициозния проект на Путин за създаване на Нова Русия повече от шест години Кремъл агресивно налага на украинските лидери илюзията за възстановяване на „териториалната цялост“ на Украйна (без Крим), която е стръвта на куката на Минските споразумения.

Позовавайки се на своето тълкуване на Минските споразумения, Путин се опитва да имплантира марионетния раков тумор на Лугандония, напълно контролирана от него, в политическото тяло на Украйна. Така Кремъл превърна в основен инструмент за ликвидирането на украинската държавност двете незаконно съществуващи републики – Донецк и Луганск, известни с абревиатурата ОРДЛО. 

Със своите заплашителни военни игричти в Украйна Путин успя да предизвика Байдън за среща в Женева, но там спечели последната си (Пирова!) Победа, въпреки, че в очите на неговата администрация и редица анализатори тази среща изглеждаше като успех за руския президент. Те обаче пропуснаха факта, че по време на срещата американския президент настоятелно напомня на своя руски колега за обещанията, които е дал по темата Украйна. 

Апотеозът на специалната операция на Путин, според неговия план, очакваше да бъдат думите, с които Байдън трябваше да се обърне към Зеленски на предстоящата им среща в Белия дом: „Върнете се, млади човече, в Киев и изпълнете споразуменията от Минск, както ви съветват мои колеги, големи държавници - Макрон, Меркел, Путин “. Но това не се случи. 

От една страна, изненадващо за него през 2021 г. украинското общество и политици, въпреки всички противоречия излязоха единодушно с категоричен отпор на Кремъл за екзекуция на Украйна чрез сценария страната доброволно да капитулира чрез куката на ОРДЛО. От друга, „украинската дипломация се справи блестящо с историческата задача, която стоеше пред нея. От политическия речник на Байдън изчезна внушения му в Женева мема "Минските споразумения", Пентагонът и украинското министерство на отбраната подписаха споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, двупартийното проукраинско мнозинство в Конгреса инициира серия от законодателни актове, които наистина означават непоколебима подкрепа на Украйна , Путинферщайнерите в администрацията на Байдън претърпяха сериозно поражение“, коментира развръзката известният анализатор Андрей Пионтоквски.

Това е причината от всеки ъгъл на Кремъл да изскача по някой "осведомен източник", който трескаво да раздухва фалшивата теза как Америка заявява колко важни са Минските споразумения и настоява Украйна стриктно да ги изпълнява. Да тиражира измислената новина за нова среща на върха Байдън-Путин заради кризата в Украйна, въпреки, че досега във Вашингтон няма и най-малък намек за подобна добра новина. Тези манипулации стават все по-масови в прокремълските медии до 10 ноември т.г., когато късно вечерта във Вашингтон държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и украинският външен министър Дмитри Кулеба на съвместна пресконференция обявиха подписването на „Харта на САЩ и Украйна за стратегическо партньорство“. А това бе ясен сигнал, че сценарият на Кремъл трудно ще проработи, особено по начина, по който се опитват да го режисират Путин и неговото обкръжение.