Кремъл дава Мариупол в разпореждане на кадировците

Украинските власти са получи косвено потвърждение, че разрушеният от руските войски Мариупол е даден "за разпореждане" на кадировските бойни части, съобщава съветникът на кмета на града Пьотр Андрющенко в Telegram

По думите му, "куратори на възстановяването" на Мариупол са назначени кадировците заради "твърде неприятелските и националистически настроени жители на града". Затова за сплашване и смазване на съпротивата в града ще ръководят кадировци.

По информация на Андрющенко, на 17 май в окупирания от руските войски град се е състояла среща на окупационната администрация, депутата от руската Дума Дмитрий Саблин (куратор на окупацията на Мариупол от 2014 година), Адам Делимханов и Ахмед Долгаев, които представляват марионетния режим Чечня, които обсъдили "плановете за възстановяването на Мариупол".

"Кадировците са се държали като господари и графикът на срещата е приличал повече на оценка и инвентаризация на това, което е останало. И никак не е приличало на планове за възстановяване", пише той.

По данни на украинските власти, кадировските части имат наказателни функции за смазване на всяка форма на съпротива.

Превод: Faktor.bg