Кремъл нареди: Запорожката АЕЦ остава под контрола на Москва

Ситуацията в Украйна ставаа още по-тревожна, след като Руското външно министерство заяви днес, че Запорожката атомна електроцентрала ще работи под надзора на Москва, предава Ройтерс, позовавайки се на руски медии. Решението е взето от президента Путин, след като Русия анексира Запорожка област и още три украински региона след провеждане на т.нар. референдуми, осъдени от Киев и Запада като незаконни и принудителни.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) каза вчера, че ръководителят на окупираната от Русия централа в Украйна, който беше задържан през уикенда, няма да се върне на поста.

Според Киев руски патрул е задържал Игор Мурашов в петък, докато той е пътувал от централата към град Енергодар, където живеят много от работниците в нея. Украйна определи задържането му като акт на тероризъм.

Назначените от Русия власти в Енергодар заявиха, че Мурашов е координирал терористична дейност в АЕЦ-а и в града.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза в понеделник, че Мурашов е бил освободен, но не уточни дали или кога той може да се върне в централата.

Днес Гроси заяви, че ще посети Киев и Москва в идните дни. Той също така не изключи възможността да пътува отново до Запорожката АЕЦ, където беше през септември.