Кремъл опитва да вкара поредния препъникамък в отношенията ни със Северна Македония

Иван Сотиров

Отново предупреждавам, че искането за вписване на македонските граждани с българско самосъзнание, като част от отделен народ в Конституцията на РСМ е в разрез с българския национален интерес. Това предложение не допринася по никакъв начин за защита на правата на хората с българско самосъзнание в РСМ, но за сметка на това обслужва македонистката теза за автохонна македонска нация и българско малцинство в Македония.

С него ние се отказваме и от общия произход на официалните езици в РСМ и РБ. Очевидна измама е внушението, че с тази промяна ще се защитят гражданските права на хората с българско съзнание защото досега не били защитени. В конституцията на РСМ са защитени правата на всички нейни граждани, независимо от това дали принадлежат или не към изброените в нея народи. Нарушенията на правата на хората с българско самосъзнание и досега е в нарушение на конституцията на РСМ. Освен това, с подписаните спогодби с РСМ ние сме постигнали договореност, с която нашите съседи се ангажират, че няма да се намесват във вътрешните работи на Република България, чрез оказването на защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония. Сега, с това предложение ние създаваме предпоставки от Скопие да поставят въпроса за реципрочност. Българската позиция трябва да е за стриктното спазване на подписаните двустранни спогодби и за стриктното спазване на правата на всеки граждани на РСМ независимо от неговата етническа принадлежност, а не да предлагаме редакция на наследената от Югославия концепция за изброяване на народи. За да се разбере колко нелепа е предлаганата конституционна поправка, нека да видим как ще изглежда текста в конституцията на РСМ с допълнението в нея, което съм поставил в скоби: 

"Граѓаните на Република Македонија, Македонскиот народ, како и граѓаните кои живеат во нејзините граници кои се дел од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ, српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ, (бугарскиот народ) и другите....." 

За мен няма съмнение, че с това безумно и противоречащо на националния ни интерес предложение, което се инсинуира от прокремълските кръгове у нас, се цели единствено и само вкарване на още един препъникамък в отношенията ни с РСМ.