Путин със зловещо предупреждение: Русия и Западът са близо до точката, от която няма връщане назад

Владимир Путин

Владимир Путин

"Егоизмът и лицемерието на западните страни" са довели до "опасен обрат на събитията" и ние сме "близо до точката, от която няма връщане назад", е заявил руският президент Владимир Путин, посочва Sky News.

По време на среща с представители на руското външно министерство руският президент е отправил зловещото предупреждение, като е обвинил Вашингтон, че "подкопава глобалната сигурност заради излизането си от пактовете за въоръжаване".

Той също така е заявил, че "кражбата на руски активи от страна на Запада няма да остане ненаказана".

"Вашингтон едностранно се оттегли от различни договори за контрол на въоръженията", е коментирал той.

"Егоизмът и арогантността на западните държави доведоха до сегашното изключително опасно състояние на нещата.

"Приближихме се недопустимо близо до точката, от която няма връщане назад. Призивите за нанасяне на стратегическо поражение на Русия, която разполага с най-големия арсенал от ядрени оръжия, показват крайния авантюризъм на западните политици", е допълнил руският президент.

"Те или не разбират мащаба на заплахата, която сами създават, или просто са обсебени от вярата в собствената си безнаказаност и в собствената си изключителност.

"И двете могат да доведат до трагедия."

През 2019 г. САЩ официално се оттеглиха от ключов ядрен договор с Русия.

Договорът за ядрените сили със среден обсег (INF) е подписан от бившия президент на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов през 1987 г., допълва британската медия.

Но САЩ се оттеглиха от него, твърдейки, че той подкопава интересите на националната им сигурност.

А след това, през 2023 г., Русия преустанови участието си в Новия договор за съкращаване на стратегическите оръжия ("Нов СТАРТ") със САЩ от 2010 г., който ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, които САЩ и Русия могат да разполагат.