Кремъл се хвали: Има наплив от желаещи за лични срещи с Лавров в Скопие

Латвия, Естония, Литва и Украйна официално заявиха, че ще бойкотират срещата

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Руското външно министерство е получило много искания за лични срещи с руския първи дипломат Сергей Лавров в кулоарите на форума на ОССЕ в Северна Македония, съобщава "Ройтерс".

Очаква се първият руски дипломат да присъства на срещата на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която ще се състои от 30 ноември до 1 декември.

"Мога да потвърдя, че има много искания за двустранни срещи", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова и допълни: "Ще има многостранни срещи в многостранен формат, планирани са и двустранни срещи", отбеляза тя.

По нейни думи външното министерство ще предостави подробности за графика на Лавров в Скопие по-късно.

Припомняма, че заради санкциите, наложени на Русия, присъствието на руския външен министър Сергей Лавров на сесията на ОССЕ беше поставено под въпрос. Проявената толерантност към първия дипломат е изключени, което не беше прието еднозначно от всички страни членки на ЕС. Вчера Украйна, Латвия, Естония и Литва заявиха категорично, че външните им министри ще бойкотират срещата заради планираното присъствие на Сергей Лавров. Затова и приповдигнатите изявления от страна на руското Външно министерство са типичната за Русия пропаганда, която продължава да прави внушения, за да респектира по някакъв начин Запада.