Кремъл се разгневи на призива за забрана руснаците да пътуват на Запад

Песков нападна Зеленски, въпреки че предложението идва от Естония

Дмитрий Песков

Дмитрий Песков

Кремъл отхвърли като ирационален призива на украинския президент Володимир Зеленски за забрана на пътуванията на всички руснаци на Запад, като заяви, че Европа в крайна сметка ще трябва да реши дали иска да плаща сметките за "капризите" на Зеленски, предаде БГНЕС с позоваване на Ройтерс.

В действителност тази мярка не е предложена от Зеленски. През миналата седмица Естония поиска в следващия пакет от санкции срещу Русия да се включи забрана за руските граждани да получават визи за влизане в Европейския съюз – новината беше огласена от министъра на външните работи на страната Урмас Рейнсалу. Впоследствие В интервю за The Washington Post Зеленски призова западните лидери да спрат да разрешават на руснаци да пътуват в техните страни.

"Няма никакъв шанс руснаците да бъдат изолирани от останалия свят, и постави въпроса дали Европа трябва да продължи да подкрепя Зеленски", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков без да отчита реалното авторство на предложенето за забраната.

"Ирационалността на неговото мислене в този случай е извън всички граници", продължи да напада Зеленски кремълският говорител Песков.

"Това може да се разглежда само изключително негативно. Всеки опит да се изолира Русия или руснаците е процес, който няма никакви перспективи", добави той.

Рано или късно Европа "ще започне да се чуди дали Зеленски прави всичко правилно и дали нейните граждани трябва да плащат за капризите му", каза още Песков.