Кремъл за решението на МОК: Ще защитаваме интересите на нашите атлети по всякакъв възможен начин

Руският олимпийски комитет окачестви критерия на МОК като „дискриминация на база националност“

Кремъл заяви днес, че ще защитава своите атлети, ден след като олимпийските шефове препоръчаха те да се състезават като индивидуални лица под неутрален флаг и без връзки с военните. „Ще защитаваме интересите на нашите спортисти по всякакъв възможен начин и ще продължим контактите с МОК, за да предпазим техните интереси“, сподели говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

Припомняме, че Международният олимпийски комитет (МОК) във вторник препоръча на спортните федерации и организатори на събития руските и беларуските атлети да се завърнат към турнири и състезания „само“ като индивидуални лица под неутрален флаг. Сред другите препоръки на МОК бяха спортистите да не подкрепят „активно“ украинската офанзива и да имат „договори“ с военните или агенциите за национална сигурност.

Руският олимпийски комитет окачестви критерия на МОК като „неприемлив“ и „дискриминация на база националност“. Но МОК все още не е взел окончателно решение относно потенциалното участие на спортисти с руски или беларуски паспорт на Олимпиадата в Париж следващата година, казвайки във вторник, че решение ще бъде взето „в подходящото време“.