ISW: Кремъл вече няма да помилва затворниците, които вербува за армията си

Договорите вече не са за 6 месеца, а до края на войната

Снимка: архив

Снимка: архив

Властите в Русия вече няма да помилват затворниците, които мобилизират в армията. Съществено се променят и условията на службата им във войната срещу Украйна, предаде Униан с позоваване на Института за изследване на войната ISW.

Според анализатори от ISW,  промяната в политиката Кремъл може да се дължи на големите загуби и заплащането на войниците. Вероятно руските чиновници още през август 2023 г. са прекратили набирането на войници  в подразделението "Шторм-Z" и са започнали да вербуват осъдени в подразделението "Шторм-V" при нови условия по договорите.

"Руските чиновници по-рано вербуваха осъдени, като обещаваха помилване и шестмесечни договори, а в подразделението "Шторм-V", както се съобщава, не обещават помилване, нито даже условно-предсрочно освобождаване и продължават договорите за неопределен срок до края на войната", се казва в доклада на ISW.

Експертите се позовават на данни от октомври 2023 г., съгласно които в руските затвори към онзи момент е имало 266 хиляди души – това е с 54 хиляди по-малко затворници от януари 2023 г.

"Загубите на осъдени войници в резултат на изнурителните щурмове в Украйна и относително кратките срокова на техните договори може да са подтикнали Кремъл да въведе по-рестриктивни условия за служба, за да задържи повече новобранци на фронта в Украйна", поясняват анализаторите.

Според тях по-непривлекателните условия може да затруднят вербуването на затворници, макар че "руските чиновници редовно прилагат принуда, за да накарат осъдените да подпишат договор".

Още една причина за промените в условията може би са бюджетните разходи.

По данни на изданието "Важные истории", военните от "Шторм-Z" са се обърнали към руския президент Владимир Путин с оплакване, че не получават обещаните суми при раняване и документи за заличаване на присъдите им.

Според отговора на руската военна прокуратура, указът на Путин, обещаващ обезщетения за раняване или смърт, не се отнася за войниците от "Шторм-Z".

Превод Faktor.bg