Кремъл за цялостната забрана за износ за Русия: Ще навреди на световната икономика

Страните от Г-7 обмислят такава забрана

Дмитрий Песков

Дмитрий Песков

Кремъл заяви днес, че следи информациите за въвеждане на цялостна забрана на износа за Русия от западните страни. Според Моксва, подобни нови санкции ще навредят на световната икономика, предаде БНР.

"Ние внимателно следим това, наясно сме, че и САЩ, и ЕС активно обмислят нови санкции", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

"Вярваме, че както настоящите санкции срещу Руската федерация, така и новите допълнителни стъпки, които САЩ и ЕС може би обмислят сега, разбира се, също ще ударят световната икономика.", добави той. Според него това ще увеличи риска от световна икономическа криза.

Повод за неговите коментари даде японската информационна агенция Киодо, която по-рано в петък съобщи, че страните от Групата на седемте (Г-7) обмислят почти пълна забрана на износа за Русия.

В четвъртък Блумбърг също съобщи, че Съединените щати и съюзниците на Украйна обмислят "пълна забрана на голямата част от износа за Русия". В информацията на агенцията се посочва, че служители от страните от Г-7 обсъждат идеята преди срещата на върха в Япония следващия месец.

Русия беше засегната от последователни вълни от западни санкции, откакто нахлу в Украйна през февруари 2022 г., напомня Ройтерс.