Предизборно Кремъл бълва фейкове: IP адрес и сървър на сайт на Навални са базирани в Пентагона

"Създателите на приложението "Умно гласуване" са свързани не просто със САЩ, а с Пентагона". Това заяви говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова пред радио „Русия“. 

По думите й IP адресите на сървърите на проекта се намират в Америка, а компаниите, участвали в разработването им, са свързани с американското Министерство на отбраната.

Това е причината да бъде привикан посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан на разговор в руското външно министерство, за да му бъдат представени "неоспорими доказателства" за намеса в руските избори.

Защо Мария Захарова изфабрикува фейка, че създателите на приложението „Умно гласуване“ се намират в САЩ?

Повече от очевидно е, че изявленията на Мария Захарова са свързани с предстоящите парламентарни избори в Русия, които ще се проведат от 17 до 19 септември. Притесненията в Кремъл са огромни, защото по актуални данни на руски социологически агенции доверието към партията на властта „Единна Русия“ рязко е спаднало, както и подкрепата за самия Владимир Путин. А това е сериозна заплаха за бъдещето на  руския президент и неговото обкръжение. Още повече, че многобройните съмишленици на Навални – най-големият критик на Путин, които излежава ефективна присъда след опита да бъде отровен, твърдо са решени да подкрепят кандидатите, които имат най-големи шансове да победят опонентите си от управляващата партия "Единна Русия".

За да се застрахова от подобна развръзка, сайтът на Навални "Умно гласуване" бе блокиран в Русия. От "Роскомнадзор" поясниха, че причината за спирането му е по решение на Генералната прокуратура с цел ограничаване на достъпа до всякакви структури, свързани с Фонда за борба с корупцията, обявен в Русия като „чуждестранен агент и екстремистка организация“. Властите също така забраниха на търсачките "Гугъл" и "Яндекс" да показват релевантни резултати при търсенето на ключова дума "Умно гласуване".

В тази връзка изглежда параноично поведението на управляващите в Русия да се страхуват от нечия намеса в изборите, още повече от страна на САЩ. Подобни действия са безсмислени по същество и съдържание, най-малко защото изобщо нищо не зависи от гласоподавателите. Изборният процес в Русия е доведен до такова ниво, че, първо, списъкът на допуснатите кандидати може да се характеризира с една фраза - „единият е по -лош от другия“, и второ, мнението на гражданите няма никакво значение, защото то има чисто консултативен характер. 

От друга страна, резултатите, които ще бъдат обявени, нямат нищо общо с действителните резултати от гласуването. Математическите резултати, публикувани след всяко гласуване, убедително показват, че „невалидните“ (аномалните, тоест буквално фалшифицираните) гласове се измерват с десетки милиони. В такава ситуация опитът да им се повлияе отвън е просто безполезен от гледна точка на всяка рационална логика.

Затова приказките на Захарова за Пентагона и цялата интрига около сайта на Навални „Умно гласуване“ изглеждат като бълнувания на психично болен човек, при когото болестта изглежда напредва. Ситуацията за Кремъл е позната – да създава усещането, че сме в обсадена крепост. И ако няма обсада, ако не се виждат врагове наоколо, трябва поне да се говори, че те наистина съществуват, но не се виждат. И понеже путинова Русия е стигнала в своята деградация толкова далече, тя вече е минала в третия ешелон и не е ключов играч в световната политика, макар много да й се иска. Затова Кремъл постоянно създава наративи, които са откровени лъжи, с цел пропаганда и внушения, че срещу „мнимия враг“ стои една велика сила.

В случая имаме класически вариант на поговорката "Крадецът вика дръжте крадеца!" Всъщност и при избора на Тръмп, и на Байдън САЩ представиха неопровержими доказателства, че Русия чрез свои проксита се е намеси във вота, заради което Вашингтон наложи санкции на фирми и лица, свързани с Кремъл. Сега режимът в Москва само бълва обвинения без конкретни факти. И още нещо много важно - ако Пентагонът беше замесен със сайт на Навални, със сигурност щеше добре да прикри следите си и руснацчите едва ли щяха да го разберат.