Криминалист: Допусната е огромна грешка при поръчковото убийство на Марангозова

При мокрите поръчки е практика да няма връзка между поръчител и извършители, заяви Ботьо Ботев

Ботьо Ботев

Ботьо Ботев

Поръчковите убийства са айсбергът на криминалната престъпност, коментира пред БНТ криминалистът Ботьо Ботев.

По думите му разследващите убийството на Станка Марангозова са извършили изключително много работа в сложна ситуация, с което и резултатът е налице. Според Ботев конкретното поръчково убийство не е било извършено така, както е било планувано.

"Имаме един известен обществен проблем – между поръчител и жертва. При мокрите поръчки е практика да няма връзка между поръчител и извършители. Тук пряко се осъществява дейността. Грешка, разбира се. Обикновено поръчителят минава през две, три вериги и не знае кои са извършителите”, обясни още криминалистът. Престъплението срещу Марангозова не е извършено, подготвено и обмислено както трябва, извършено е лаишки", разкри още криминалистът.

Ден преди убийството е предстояло дело, заведено от потърпевшата към извършителя.  Срещу Иво Масларов е имало заведено дело от Марангозова заради изнудване. Тя е трябвало да дава показания на следващия ден. Има обстоятелства, които са се набили на очи, за да може да се открие истината.

Според Ботев има недооценяване на ситуацията и от страна на разследващите, тъй като Марангозова е можело да бъде пазена. 

На въпрос лесно ли се намира човек за мокра поръчка в България и колко струва, Ботев отговори, че трудно може да се каже това.

Припомняме, че дългогодишен служител на НСО е организирал убийството на Станка Марангозова, която бе разстреляна в колата си през октомври миналата година. По информация на "По света и у нас" поръчител на убийството е Иво Масларов.