Кристалина Георгиева: Рискът от световна рецесия и тежка дългова криза нараства

Скъпият долар заплашва редица страни с висок дълг

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева

Рискът светът да изпадне в рецесия, както и в тежка дългова криза нараства, предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя изнесе реч пред студенти в навечерието на годишните срещи на фонда и Световната банка, които започват следващата седмица, предаде БНР. 
Георгиева призова за общи действия за посрещането на множеството взаимосвързани рискове и овладяването им чрез бързи действия.

Кристалина Георгиева определи икономическата ситуация като "кораб в бурни води" и призова с мъдрост и съвместни действия той да бъде стабилизиран.

"Многобройни шокове, сред които е и безсмислена война, промениха икономическата ситуация драматично. Вместо да бъде преходна, както ние мислехме, инфлацията се оказа много по-постоянна", заяви Георгиева, според която паричната политика трябва да бъде затягана, но не прекалено.

Фискалната политика трябва да бъде насочена към бедните и уязвимите, а не за всички, защото така се подхранва допълнително инфлацията: "Рисковете за изпадане в рецесия се покачват. Изчисленията ни показват, че една трета от държавите по света ще усетят две последователни тримесечия на спад тази и следващата година. Дори и в някои държави, където няма спад, стотици и хиляди хора ще усетят ситуацията като рецесия, защото инфлацията изяжда доходите им", посочи директорът на МВФ.

Скъпият долар заплашва редица държави с висок дълг, деноминиран в американската валута, в изпадане в дългова криза, допълни Георгиева. 345 милиона хора по света са отчаяни заради глада, в който са принудени да живеят, подчерта още управляващият директор на Международния валутен фонд и отново припомни за необходимостта от по-решителна борба с климатичните промени:

"Ако работим заедно, ние можем да осигурим по-добро бъдеще за всеки на всяко едно място на нашата планета", смята Кристалина Георгиева.