Кристиан Кръстев: Няма интерес към концесията на спирките в София

Кристиан Кръстев

Кристиан Кръстев

Няма желаещи, които да поемат концесията на спирките на градския транспорт в София. Това каза в интервю за БГНЕС зам.-кметът по транспорт в Столичната община Кристиан Кръстев.

„Желаещите да участват в подобна концесия се интересуват само от натоварените места като хотел „Плиска“, НДК. Това са кандидат-концесионери, които имат интерес в рекламата или дребната търговия. Тях не ги интересува останалата част от града“, заяви той.

Кръстев коментира, че за него е важно всички спирконавеси, според натовареността и пътникопотока в града, да са еднакви и затова е необходимо да се разработи унифициран модел за различните типове.

„Другото ми желание е спирките навсякъде да са обновени“, добави зам.-кметът.

Той уточни, че има решение на Столичния общински съвет за започването на процедура за отдаването на спирките на концесия за срок от 15 години, но и до днес тя не е обявена. През 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова настоя спирките да се поддържат от общината, а не от частен оператор. В последствие възложи на новия зам.-кмет да реши кой и как да поддържа спирките.

„Въпрос на принципно решение е дали да се стартира процедура, за която има решение на СОС, но към нея няма интерес или да се доработи, за да може да се направи работеща и все пак част от спирките да бъдат дадени. Трети вариант е Центъра за градска мобилност да се занимава с тях. Тук обаче опираме до маркетинг и използване на рекламните площи. Търсенето и намирането на най-добрия вариант за управление на спирките трябва да бъде в интерес на гражданите, а именно - да имаме добра надежда спиркова инфраструктура и същевременно да имаме приходи от реклама и постоянна поддъръжка“, коментира още той.