Кристиан Вигенин: БСП не е затворила вратата за кабинет с втория мандат

Прекратихме разговорите с ГЕРБ-СДС заради подхода, по който правят правителството

Кристиан Вегенин

Кристиан Вегенин

Вчера водихме третия разговор с ГЕРБ-БСП. Анализирайхи всички разговори, стигнахме до извода, че не можем да участваме или подкрепяме правителство при липсата на конкретни ангажименти по няколко ключови въпроси. Това заяви в студиото на Нова ТВ депутатът от БСП Кристиан Вигенин. 

Такова правителство, което имат намерение да правят, няма да получи нашата подкрепа, заради непреодолими различия и конкретни ангажименти към избиратели ни. Това, което ще стане с първия мандат все още вратата не е затворена. За нас не е разбираема съпротивата на ПП-ДБ, при все че имат общи приоритети с ГЕРБ-СДС, посочи още той.

Вигенин обясни, че ако БСП е затворила разговорите за правителство с първия мандат, то тя не е затворена за втория. 

Ако има различен подход при създаването на кабинет с втория мандат – не сме се отказали да разговаряме, защото сме сигурни, че България има нужда от редовно правителство. 

Казусът Гешев, Сарафов, Тодоров

На мен ми се струва, че след атентата бяха предприети действия, които извадиха публично неща, за които сме говорили за прокуратурата. Но дори и в най-лошите си предвиждания не сме предполагали, че зам.-главният прокурор ще заяви, че се страхува, че може да бъде убит. Сякаш омертат е нарушена и излизат притеснителни неща.(…) Това, което е важно – да се премине към много дълбока и съществена реформа в съдебната система, е категоричен Вигенин.

По думите му хората имат значение, но когато в системата има сбъркани правила, хората започват да се адаптират към тази система.

Имаме сериозен проблем както с начина, по който функционира системата, така и с личността на Гешев, чиято оставка ние искаме още от 2022. Но не е  работа на нас да казваме на прокуратурата какво да прави, бе лаконичен Кристиан Вигенин.