Крум Зарков: По Шенген може да постигнем пробив и без работещо НС

Има изостаналост в работата на вътрешния министър

Крум Зарков

Крум Зарков

Не търсим целенасочено на някого да навредим, нашата мисия бе публично поставена – не да се тръшкаме, а да работим с компетентност и да смекчим кризите, да може в следващото Народно събрание България да влезе с летящ старт. Това заяви пред бТВ служебният правосъден министър Крум Зарков.

Според него сега е моментът, в който България да се подготви и да бъде пълноправен член на Шенген. Той допълни, че в края на септември ще има поредна проверка на мисия по техническата готовност, защото има изостаналост по работата на министъра на вътрешните работи.

Има закони, които Европа чака от България много дълго време, включително този за търсене на отговорност на главния прокурор, отбеляза още служебният министър на правосъдието.

Той отрече преднамереност в действията на служебния кабинет по отношение на газовата вразка с Гърция. Зарков уточни, че документите, подадени към Агенцията под вписванията за гръцката газова връзка, са подадени със сгрешени имена.

Става дума за грешка, а не за преднамереност и Агенцията по вписванията няма какво друго да направи, подчерта Зарков.

Служебният министър съобщи, че през следващата седмица различните министерства ще определят публично своите приоритети.

"В сектор правосъдие вече направихме рокадите, които мислехме, че са необходими. Надежда Йорданова е оставила сектора в едно добро състояние, запазих голяма част от нейния екип." - каза още Крум Зарков.

Една от нашите големи задачи е да подготвим законопроектите, за които толкова се говореше, посочи Зарков и отбеляза, че са най-важни законопроектите, свързани и с Плана по възстановяване.  /БГНЕС