Крум Зарков за скандала "Гешев-Сарафов": ВСС да не се крие, а да си свърши работата

Крум Зарков

Крум Зарков

Неприлично и неприятно е случващото се, но съвсем не е неочаквано. Това заяви в студиото на Нова ТВ министърът на правосъдието Крум Зарков, който коментира сътресението в съдебната система, след като в понеделник главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си публично и отправи критики към заместника си Борислав Сарафов и по някои  политически лица.

Правосъдният министър призова членовете на ВСС да не се крият, а да си свършат работата.

„Има начин да се излезе от ситуацията и той не е ексцентричен – всеки да си свърши работата”.

Според него във Висшия съдебен съвет ще се намери развръзка на този казус и „те не могат и не бива да се крият”. 

„Този Висш съдебен съвет изкара много противоречив мандат и има възможност да го завърши по друг начин”, категоричен беше Зарков, който въпреки това нарече ВСС "единственият конституционен арбитър". 

По думите му дълго бавената реформа в системата е повод за вчерашния скандал в Прокуратурата и Следствието.

„Това е резултатът на въпроси, които така и не получиха своя отговор и сега го получават по възможно най-бруталния и грозен начин”, коментира министърът. Зарков подчерта нуждата подобни обвинения, които бяха направени между Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, да бъдат разследвани авторитетно и безпристрастно.

Правосъдният министър коментира и факта, че ръководеното от него Министерство на правосъдието осигури охрана на шефа на НСлС Борислав Сарафов, след като той заяви, че се опасява за живота си.

„Никога не съм отказвал защита на магистрат, когато е поискал такава”, бе лаконичен Зарков

„Това, което чухме вчера, е просто потвърждение на това, което казват някои от нас от години. Чухме как се използва конкретно дело – няма значение кое и срещу кого. Чухме как други казват, че това дело имало опит да се прекрати”, заяви правосъдният министър и призова тези практики да спрат.

Според Крум Зарков, това, че имаме компроматни войни, ни показва колко дълбоко в подземието са навлезли някои институции. (…) Законите, които два служебни кабинети предлагат, не са обаче причина за отварянето на кутията на Пандора. 

Пазителите на съдебното статукво, достигнаха до пълен лимит. Най-страшното според мен може да е ако нищо не се случи. Парламентарните групи, лидери, ВСС – всеки да си свърши работата. Калната борба не ме интересува, не мога да повлияя. Мога само да призова всички институции да не влизат в калната война, а да започнат да си вършат работата.