КС: Атанасова и Белазелков са избрани законно, мандатът им е 7, а не 9 години

Решението e прието единодушно, Атанасова и Белазелков не участваха

Конституционният съд днес взе решение за избора и мандата на конституционните съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Мандатът на двамата няма да е 9 години, а малко под 7 години. КС отхвърли искането на президента Румен Радев и народни представители да обявят за противоконституционна цялата процедура по избора.

Решението на Конституционният съд гласи:

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №3/2024 г., с което обяви за противоконституционни Рeшeние зa избиране на съдия в Конституционния съд на Република България, пpиeто oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г. в частта „на мястото на Гроздан Николов Илиев за срок от 9 години" и Рeшeние зa избиране на съдия в Конституционния съд на Република България, пpиeто oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г. в частта „на мястото на Анастас Василев Анастасов за срок от 9 години".

Искането за установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г. е отхвърлено в останалата му част. Решението e прието единодушно с 10 гласа. Атанасова и Белазелков не участваха в гласуването.

Конституционният съд беше сезиран от президента Румен Радев, според когото са нарушени принципите на прозрачност, публичност и обоснованост при избора им. Държавният глава атакува и решението на предходния парламент, който записа, че Атанасова и Белазелков ще изкарат пълен мандат. Жалба за това подадоха и депутати от 49-ото Народно събрание. /БГНЕС