Кулеба: Путин не иска нито замразен конфликт, нито мир

По думите му, ако партньорите не помогнат на Украйна сега, ще трябва да го сторят но при "екстремни условия"

Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба

Украинският външен министър Дмитро Кулеба се надява, че Европейският съюз ще одобри прехвърлянето на 50 милиона евро на Киев, които не бяха одобрени през декември поради унгарско вето. Това казва той в интервю за испанския El Pais, предаде УНИАН.

Според него подкрепата за Киев е и подкрепа за демокрацията, необходимо е да се съживи сред съюзниците чувството за неотложност, което присъстваше през първата година от руската инвазия, защото „Украйна трябва да бъде предпоставка за единство , а не за разделение.“

"Ще продължим да се борим с ресурсите, с които разполагаме, защото на карта са поставени демокрацията, сигурността и просперитета на света. А за Украйна е заложено нейното съществуване като нация", подчертава Кулеба.

Той също така подчертава, че Украйна ще продължи да се съпротивлява на въоръжената агресия на Руската федерация, дори ако подкрепата от западните страни приключи.

"Тогава наистина ще е нужно да бъде  възстановена помощта, защото ще има много силна обществена реакция в подкрепа на Украйна. И тези същите политици, които решиха да откажат тази подкрепа, тогава ще трябва да я предоставят, но вече в едни екстремни условия. В тази връзка, дори от рационална гледна точка, в контекстта на една чисто реалистична политика, има по-голям смисъл да се окаже помощ сега, за да се избегне криза в бъдеще“, подчерта Кулеба.

Превод: Faktor.bg