Кулеба за евентуален отказ от ЕС за статус на кандидат за Украйна – това няма да го преглътнем

Украйна е единственото място, където хората загиват за европейските ценности

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви пред Financial Times, че ако през юни ЕС откаже на страната му статут на кандидат-член на общността, това ще бъде измама от страна на европейците.

"Ако не получим статут на кандидат, това може  да означава само едно - Европа се опитва да ни измами. И ние няма да преглътнем това." – посочи Кулеба в отговор на идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаване на "нова политическа общност" за европейските страни, които все още не са приети в ЕС.

Вчера Макрон заяви, че процесът на приемане на Украйна в общността ще отнеме години и дори няколко десетилетия. Изявлението му идва на фона на неговото застъпничество за Русия след поредицата от разговори с нейния президент Владимир Путин – по думите на Макрон, Русия не бива „да бъде унижавана“, защото ще трябва с нея да се преговаря за мир.  

Кулеба от своя страна отбеляза, че за украинските власти главното е страната да получи статут на кандидат за ЕС.

"Украйна е единственото място в Европа, където хората загиват за ценностите, върху които е основан ЕС. И смятам, че това трябва да се уважава." – подчерта той.

Превод Faktor.bg