Кулеба за руското председателство на СС на ООН: Най-лошата шега за 1 април

"Поредното изнасилване на международното право"

Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба

Украйна изрази възмущението си, че от днес Русия е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН. Междувременно стана ясно, че САЩ, които не успяха да блокират процедурата, ще обявят нов пакет военна помощ за Киев, предаде БНР. 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба окачестви поемането от Москва на председателството на Съвета за сигурност като най-лошата шега за 1 април. Според президентския съветинк Михайло Подоляк стъпката е поредното изнасилване на международното право.

Макар ролята председателстващия Съвета за сигурност да е предимно церемониална, постоянният представител на Москва Василий Небензя заяви, че смята да ръководи няколко дебата, включително за контрол на въоръжението.

Съединените щати също така призоваха Русия да преразгледа плановете си за разполагане на ядрени оръжия в Беларус. По-рано президентът Александър Лукашенко изрази готовност да приеме на своята територия руски стратегически ядрени оръжия в допълнение с тактическите, които Москва се готви да изпрати на своя съюзник . 

Вашингтон освен това се готви да обяви в понеделник нови доставки на нова военна помощ за Украйна на стойност 2,6 милиарда долара. Тя включва радари, противотанкови ракети, мостово оборудване, снаряди за противовъздушната отбрана.

Изпълнителният борд на МВФ одобри четиригодишен финансов пакет в размер на 15,6 милиарда долара за Украйна. Той е част от общо 115 млрд. долара международна подкрепа за Киев, обявиха от фонда.