АББА срещу Адел в битка за музикалния връх

ББА срещу Адел – кой би допуснал, че може да се стигне до такава битка в музикалния свят, след като и шведската поп група, и английската певица са толкова големи имена, че заслужават подобаващо място в челните места на класациите особено след като дълго време не са радвали своите почитатели с нови песни.

Но пандемията, изглежда, е объркала общоприетите норми и в този бизнес и в началото на ноември се очаква да се случи точно това.

Шведите вече обявиха, че ще издадат първия си албум от 40 г. на 5 ноември, който ще се казва Voyage. Адел също смята да пусне свой тогава след 5-годишна пауза. Тя все още не е съобщила как ще се казва, което кара някои музикални критици да хранят надежда, че може да отложи премиерата му, за да не подкопава бляскавото и дълго чакано завръщане на шведския квартет, пише "24 часа".

АББА са продали 400 млн. копия от свои записи след 1972 г., а "21" на Адел е най-продаваният албум на ХXI век.

Завръщането на шведската поп група се очаква да бъде революционно. Планирано е да стартира с 6 виртуални концерта в Лондон следващата година, като първият ще е на 22 май. Вече е изградена сцената в британската столица, на която ще е събитието, с около 3000 седящи места. Публиката обаче няма да види истинските членове на АББА, а техни дигитални версии. Продажбата на билети за концертите започва на 7 септември, като началната им цена е 21 паунда.

Събитието е проектирано от компания за визуални ефекти на Джордж Лукас. За изграждането на максимално добри аватари са работили над 850 души. Използвани са специални сензори от 160 камери, които са записвали движенията на вече възрастните музиканти, за да накарат младите им копия да се движат максимално реалистично.