Абсолютен триумф на филма "Пазителите на формулата" в Локарно

Продукцията спечели две престижни награди на филмовия фестивал

Драган Белогърлич, стопкадър: Нова нюз

Драган Белогърлич, стопкадър: Нова нюз


Новият филм на Драган Белогърлич „Пазителите на формулата“ спечели две престижни награди на филмовия фестивал в Локарно. Вчера Белогърлич беше удостоен с приза Variety за най-добър филм в селекцията на Piazza Grande, както и с наградата Green Leopard, която се присъжда на филми със запомнящо се послание.

Филмът „Пазителите на формулата“, чиято световна премиера се състоя в Локарно, е единственият, спечелил две награди от фестивала. Това е и първата регионална лента, показана в селекцията Piazza Grande.  

Филмът, който говори за човечност и съпричастност и разказва истинската история на скрития с десетилетия инцидент във Винчa през 1958 г., остави силно впечатление у експертното жури на фестивала, както и у критиците на престижното списание Variety.

С две награди от Локарно, следващата седмица екипът на „Пазителите на формулата“ ще се представи пред многобройна публика на регионалната премиера в рамките на основната програма на 29-ия филмов фестивал в Сараево.

Уникалната история, базирана на романа на професор Горан Милашинович, е написана от Вук Ръшумович, заедно с Огнен Свиличич и Драган Белогърлич.

За „Пазителите на формулата“

В разгара на Студената война група учени от Института за ядрени науки във Винча осъществяват секретен проект под ръководството на професор Драгослав Попович. Поради непредвидени обстоятелства, те са изложени на смъртоносна доза радиация, в резултат на което югославската тайна полиция ги отвежда за лечение в клиниката на института "Кюри" в Париж.

Френският медицински екип, ръководен от професор Жорж Мате, установява, че състоянието им е критично и че дните им са преброени. Въпреки че професор Мате е посветил целия си живот на борбата срещу ядрените оръжия и дълбоко презира проекта, по който са работили югославските учени, той предлага за първи път в историята да бъде извършена деликатна и несигурна интервенция на облъчените пациенти - трансплантация на костен мозък. Дали това е експеримент с хора или истински опит за спасяване на живота им, се превръща в мъчителен въпрос за югославските учени.