Анонимно върнати ръкописи на Чарлз Дарвин, откраднати преди 21 години

Чарлз Дарвин

Чарлз Дарвин

Откраднати през 2001 г., ръкописите на английския учен Чарлз Дарвин бяха анонимно върнати в библиотеката на университета в Кембридж, съобщи Daily Mail.

Ръкописите, в които известният учен излага теорията за еволюцията и произхода на живота, изчезнаха преди повече от 20 години. Първоначално служителите на библиотеката предположиха, че са поставени на грешен рафт. Те претърсиха цялата библиотека, която съдържа около 10 млн книги, карти и ръкописи, но липсващите тетрадки така и не бяха открити. През октомври 2020 г. полицията на окръг Кембриджшир бе уведомена за изчезналите тетрадки. Тя започна разследване, за което бе уведомен Интерпол.

Година и половина по-късно тетрадките, една от които съдържа известната рисунка на Дарвин от 1837 г. „Дървото на живота“, бяха върнати анонимно. Те бяха оставени на пода пред кабинета на библиотекарката Джесика Гарднър. Кабинетът се намира на четвърти етаж в 17-етажна сграда на място, което не се вижда от камерите за видеонаблюдение. Тетрадките бяха в розова подаръчна торбичка. Към пакета имаше прикачена бележка, на която пишеше „На библиотекаря/Честит Великден/X“.

Полицията продължава да разследва изчезването на ръкописите.

По-рано беше съобщено, че във Великобритания анонимен читател е върнал книга на латински език в библиотеката на University College London след 48 години. „Скъпи библиотекарю, страхувам се, че това връщане е закъсняло с 50 години! Но все пак, моля, не изхвърляйте книгата, тъй като отделих време и усилия да я върна. Вероятно вече се е превърнал в библиографска рядкост“, казва се в бележката към нея. /БГНЕС