Бъдещето на българската литература е в ръцете на „Лексикон“

Пет заглавия, които впечатляват на Панаира на книгата в НДК

„Задругата“ от Добри Божилов 
 Българският бестселър на годината

leksikon_Zadrugata.jpg

Йезуити, тамплиери, масони, Опус Дей, илюминати… Те са се провалили. Защото всички са разбрали за тях. Истински успялата тайна кауза е онази, за която никой никога не е чул.
Лишени от пълното познание, коренящо се в древността на Изтока и пренесено в Европа от конните народи, западните общества никога не са успели да създадат организация, която да постигне конкретни цели и да функционира с векове.
Но някои други са успели…
От Лондон, през Истанбул и Виена до Москва едно тайно семейство от безусловни верни помежду си българи превежда народа през най-тъмния период от историята. Тайна задруга, съществуваща векове, гради своето дело из всички кътчета на Османската империя. Братство, основано на пълната липса на алчност и себелюбие и на пълната отдаденост на мечтата за прераждане на България. 
Това е книга за победата там, където най-малко бихте я очаквали. Победа сред тъмнината и привидното пропадане…
А като я прочетете...
Ще я прочетете пак.

„Заветът“ от Добри Божилов

leksikon_Zavetat.jpg

„Задругата“ стана абсолютно явление и безапелационен хит сред българските читатели. Посипаха се възторжени отзиви отвсякъде. Оглави класациите на търговските вериги и стана най-четеният роман за 2019 година.
Действието в „Заветът“ се развива малко след това в „Задругата“, но е от различна перспектива и с други герои, така че може да се чете и като самостоятелен роман.
Каква е тайната, скрита в тайната? Коя е Забулената и коя Възлюбената? Всеки отговор е само началото на нова загадка.
Запазвайки стила и похватите на „Задругата“, но привнасяйки силен философски  и емоционален момент, романът акцентира върху катарзиса и прошката и трънливия път към истината.

Силвия Недкова за „Анемоя“ от Роберт Леви


leksikon_anemoya.jpg

Познатият ни Роберт Леви, бунтарят, е помъдрял и пораснал. Бунтът му още е тук, но вече е имплозия, отваряне навътре, влизане в тъмната материя, която всъщност заема по-голямата част от вселената.
„Анемоя” е мрачна книга, стихосбирка на осъзнаването. Понятието от заглавието означава „носталгия по непознато време”. И в името на поетичния абсурд – най-силната емоция – във всички стихове се говори не за връщане, а за напускане, оттегляне, отхвърляне. Из редовете скитат богове – митични и реални, измислени и вече създадени, а после отхвърлени. Мярка се образът на вълка – като сянка в съзнанието, точно когато читателят вече си е помислил, че става дума за жертвен агнец.
Толкова много сблъсъци в толкова сгъстено пространство съдържа „Анемоя”, че трудно се издържа в едно непрестанно четене. Трябва да се поема на малки глътки, като силно питие, което изгаря отвътре. Защото поетът всъщност се самоизпепелява публично, отхвърляйки дори правото да избира, изначалното човешко проклятие, фалшивата свобода.  Първата дума от стихосбирката е „либидо”, последната „ограничава”. Творческото начало е поставено в собственото си отрицание и това го прави експлозивно.
Така бунтарят Роберт Леви, привидно отричайки всичко, което е казал от първата си стихосбирка до „Анемоя”, издълбава себе си в камък. 

ПРИКАЗНИК – приказки, песнички и стихчета от класиците на българската литература. Второ преработено и допълнено издание


leksikon_Prikaznik.jpg

Тази книга трябваше да се появи отдавна.
Много от авторите в този сборник наистина са класици, но не фигурират в учебниците на децата ни. Не фигурират и в учебниците за горния курс. Познавам мои състуденти, които научиха част от имената едва в университета. Тоталитарният режим съзнателно беше обрекъл някои от тях на забрава. Не му трябваха автори, които развиват детското въображение. Защото заедно с него се развива и мисленето, и разбирането за свобода.
Със своя Приказник издателството за българска литература „Лексикон” не просто поправя тази несправедливост, но също така връща на децата ни големи майстори на детската литература и на литературата въобще. Деца и родители ще изживеят прекрасна среща с Александър Божинов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Васил Павурджиев, Веса Паспалеева, Георги Райчев, Григор Угаров, Димитър Бабев, Димитър Подвързачов, Елин Пелин, Дора Габе, Елисавета Багряна, Емануил Попдимитров, Емилиян Станев, Змей Горянин, Йордан Стубел, Калина Малина, Константин Константинов, Леда Милева, Лиана Даскалова, Михаил Кочев, Младен Исаев, Никола Вапцаров, Петко Р. Славейков, Ран Босилек, Сава Попов, Стилиян Чилингиров, Стоян Дринов, Трайко Симеонов, Цани Гинчев, Цанко Церковски, Цоньо Калчев, Чичо Стоян, Яна Язова.
Това е наистина внушителен списък. Като прибавим оригиналните илюстрации на художници от миналия век, „Приказник” е книга, която трябва да присъства във всеки български дом. В моя тя стои на рафта с българска класика.
В никакъв случай не подминавайте тази книга!

Веселин Тамахкяров, ТАЙНИЯТ ПРИЯТЕЛ НА КАРАВЕЛОВА


leksikon_Tayniat-priatel-na-Karavelova.jpg

Тази книга е сред наградените в ежегодния Конкурс за исторически роман, организиран от издателство „Лексикон”.
За мен той беше изключително важен, защото от години се интересувам от живота на Екатерина Каравелова – една от най-ярките, но и най-трагични фигури в българската история. Моят интерес към нея не беше предизвикан от това, че е съпруга и съратник на един от строителите на съвременна България или майка на други две силни жени – Виола Хербст и Лора Яворова. Беше предизвикан от малко известния факт, че тя е създател още през 1933 година на Комитет за защита на евреите в Германия, заедно с писателя Антон Страшимиров, проф. Асен Златаров, проф. Петко Стайнов и Емануил Попдимитров.
В романа на Веселин Тамахкяров тя е представена в една от най-бурните и мътни епохи в българската история – периода на Стамболовия режим. И тук съдбата й е преплетена с тази на първия български изобретател.
Това е роман, който показва някои от корените на трагичните разделения в бурната съдба на България. Но това е и роман, който в най-пълна степен отговаря на казаното от Аристотел, че задачата на писателя е по-важна и отговорна от тази на историка.
Не подминавайте „ТАЙНИЯТ ПРИЯТЕЛ НА КАРАВЕЛОВА”!

Какво трябва да знае българският читател за Издателство „Лексикон”

„Лексикон“ – Издателството за българска литература, издава само и единствено книги от български автори. 
Създадено през 2016 г., целта му е да  популяризира българските автори и българската литература. Издателството подпомага създаването и изграждането както на млади автори от цялата страна, така и на утвърдили се в годините популярни български писатели. Девизът ни е „Да откриваме новото, да не забравяме старото“.
Създадохме  платформа за е-книги, единствена по своя вид в България и в света.
Платформата има е-библиотека с над 1400 заглавия от български автори, всичките с уредени авторски права и с отчисления за авторите, базирани на броя четения. 
Платформата дава възможност и за самопубликуване, което е прекрасно за млади писатели, търсещи аудиторията си по света и у нас.
„Лексикон“ – Издателството за българска литература, провежда ежегоден напълно анонимен „Конкурс за исторически роман“ с награден фонд 10 000 (десет хиляди) лева. Романите се четат и рецензират от жури, съставено от известни български писатели, като дори те научават имената на победителите след обявяването на наградите. След обявяването на наградите издателство „Лексикон“ издава ръкописите на победителите, като по своя преценка издава и част от номинираните за награда романи. 
През четирите години от своето съществуване издателството наложи и „Конкурс за разказ от 55 думи“, с три парични награди, а от тази година  издателството проведе и конкурс „7 стъпки“, в който участваха над 900 произведения, отново с паричен награден фонд. 
„Лексикон“ е издателството на всички, които смятат, че в България се създава литература на световно ниво.
Това е издателството на всеки, който се интересува от неоткрити и подминавани таланти.
За четирите си години каталогът на издателството е запълнен с над 130 заглавия – от класиката на българската литература, през утвърдени имена до начинаещи автори.

„Лексикон“ – издателството, което връща достойнството на българската литература!