Бившият културен министър Просто Наско се скри, не отговори защо е отпуснал 400 бона за реставрирането на Бузлуджа

На "Продължаваме промяната" ще им се наложи да отговарят, как са десни, а толерират възраждането на комунистически символи

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов

Бившият министър на културата Атанас Атанасов, известен в творческите среди като Просто Наско или витаещият в облаците се скри и не изпълни конституционните си задължения. Атанасов отказа да отговори на депутатското питане на Мартин Димитров, от ДБ – защо министерството е отпуснало 400 хил. лв. за паметника на Бузлуджа, след като комунизмът е обявен за престъпен? Въпросът беше зададен от депутата, след като стана ясно, че  тихомълком в края на юни тази година на областна управа Стара Загора са предоставени 388 715 за ремонтиране и отваряне за посетители на Дом паметника на БКП, на връх „Бузлуджа“. Средствата са от бюджета на министерството, но няма яснота – какви са били аргументите за одобрението на проекта, какво се предвижда да бъде реализирано по него, как ще бъде представен на посетителите комунизмът, който със закон е обявен за престъпен? 

До отпускането на средствата се стигна след като през септември миналата година, по време на служебният културен министър Велислав Минеков паметникът неочаквано и въпреки общественото недоволство бе обявен, че има национално значение.
Мартин Димитров е задал въпроса си докато правителството на Петков и парламентът бяха действащи. Министър Атанасов е бил длъжен в едноседмичен срок да даде отговор, но се скри и не изпълни задълженията си.

Сега по време на предизборната кампания, на „Продължаваме промяната“, чието протеже бе скандалният министър на културата ще им се налага да обясняват за реставрирането на комунистическото капище, а и как тези им действия пасват на партия, която претендира, че е от десния спектър.