КИЦ "Босилеград" отбеляза 26-ата годишнина от създаването си

Културно-информационния център (КИЦ) „Босилеград“ и Дирекция „Култура“ към Столична община отбелязаха 26 години от създаването му. По повод годишнината Столична община организира музикално- поетична вечер под надслов „С България в сърцето“ с участието на поетесите Светлана Йонкова и Петя Йотова.

В програмата взеха участие и ученици от Босилеград – участници в музикалната школа по пиано която провежда КИЦ „Босилеград“ по проект за подпомагане на българските организации в чужбина чрез Министерството на външните работи на Р. България.

Специално за тържеството от Белград пристигна посланика на България Н. Пр. Петко Дойков със сътрудника си и двама консули от Генералното консулство от Ниш г-н Александър Ганчев и Цветомир Йорданов, гости от Общинските организации на ВМРО от Кюстендил и Дупница и местни жители.

В началото с минута мълчание бе отдадена почит на дългогодишния служител, поет и писател Радко Стоянчов, след което председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов се обърна към гостите:

„Отбелязваме 26 години, откакто в тази зала, в присъствието на най-високи държавни представители на Р България, открихме филиала на тогавашния Културно-информационен център „Цариброд“ в Босилеград, който по-късно прерасна в Културно-информационен център „Босилеград“. Създадохме КИЦ-а в страшните условия на гражданска война с благородните цели да възстановяваме и развиваме българската култура и писменост сред българите в Западните покрайнини, опазване на българското самосъзнание, създаване на духовен климат за утвърждаване на демокрацията, изразяване на историческите стремежи на българите в Западните покрайнини за свобода и принадлежност към българската култура и създаване на нови българо-сръбски отношения в полза на всестранното развитие на българското малцинство. За съжаление, официалната преса още на другия ден ни нападна с думите: „Създаването на КИЦ-а е най-голямата българска провокация в последните 40 години. Със своите културни дейности КИЦ-а налага институционална рамка за легални политически действия от позициите на великобългарската политика и териториалните претенции спрямо Югославия“.

Тази мантра се повтаря и до днес. Югослвия се разпадна, но не по наша вина. Беше истински подвиг не само да оцелеем в такава атмосфера, но и да израснем в една от най-активните български организации в чужбина, оставяйки трайна следа в съзнанието на съвременниците и в историята.

С подкрепа на българските държавни институции, КИЦ „Босилеград“ даде шанс на стотици младежи да завършат образованието си на българските университети, над хиляда деца почиваха безплатно на българското Черноморие, на над три хиляди българи бе оказано съдействие за придобиване на българско гражданство благодарение на което те днес се реализират в България и страните от Европейския съюз, почти целият возен парк в Босилеград днес е с български регистрационни номера, на много семейства бе оказана хуманитарна помощ и благодарение на Военно-медицинска академия на много наши съграждани бе оказана ценна, често пъти животоспасяваща медицинска помощ“, каза Николов и добави:

„Благодарение на партньорството с отдел „Култура“ при Столична община през Босилеград се извървяха най-известните имена на българската музика от всички жанрове, литературата, изкуството, киното, театъра, спорта, историята.

КИЦ „Босилеград“ бе в основата на дебатите за положението на българското малцинство в Европейския парламент, инициатор и автор на „Платформата за защита на правата и интересите на българското малцинство“ около която се обединиха почти всички български партии и сдружения в Сърбия и на Меморандума на КИЦ-а. Безспорен е приноса на КИЦ-а за повдигането на паметник на Левски в Босилеград, за възстановяването на черквите „Св. Троица“ в с. Извор, „Св. Спас“ в с. Долна Любата, „Св. Йоан Рилски“ в с. Паралово и за откриването, опазването и възстановяването на българските войнишки паметници в Босилеградско съвместно с Демократичния съюз на българите, Сдружение ГЛАС и родолюбиви граждани“, каза още Николов и изрази благодарност на Народното събрание, на Президентството, на Министерството на външните работи, на Министерството на образованието и на всички други държавни и обществени организации и институции които подкрепят КИЦ-а, на всички съратници които са дали свой личен принос за целите на КИЦ-а“.

Посланикът ни в Белград Петко Дойков поздрави Иван Николов и екипа му за тяхната отдаденост в работата и усилията, които полагат ежедневно.

„Полежавам ви да продължите да работите за запазването на българския дух и култура в Босилеград. Ние винаги ще бъдем с вас – от Белград, Ниш и разбира се от София и България. През последните три десетилетия КИЦ се утвърди като институция, която работи усилено за поддържане на връзките между България и българите в Сърбия. Българският културно-информационен център „Босилеград“ е с ключово значение за опазване на българското самосъзнание и култура и той следва да продължи да изпълнява със същата упоритост своите функции,“ посочи още посланик Дойков.

Той изтъкна постиженията на центъра и посочи, че Николов скромно е премълчал още едно голямо постижение – удостояването му с орден „Стара планина“ първа степен от президента Румен Радев.

„Нашата страна ще продължи да полага всички усилия за пълноценното спазване на правата на българското национално малцинство в Сърбия“, каза още посланик Дойков. Той посочи, че е бил постигнат и напредък в областта на образованието на майчин език. Посланикът поздрави екипа на КИЦ и за съдействието при изпращането на български младежи да се учат в български университети и подчерта, че образованието, информирането, служебното ползване на български език са от ключово значение за опазване на националното самосъзнание на българите в Сърбия“.

Гостите на центъра с голямо внимание изслушаха музикалните изпълнения на децата от Босилеград и музикално-поетичния рецитал на поетесите Светлана Йонкова и Петя Йотова „С България в сърцето“. I БГНЕС