Космическият кораб „Одисей“ кацна на луната с две дигитални картини на българския художник Силвия Стратиева

Силвия Стратиева

Силвия Стратиева

Две дигитални картини на българския художник Силвия Стратиева кацнаха на Луната, пренесени от космическия кораб „Одисей“. Те бяха включени в проекта Лунния кодекс. Това разкри ексклузивно пред Faktor.bg българският творец.

Късно снощи световните информационни агенции съобщиха, че космическият кораб "Одисей", построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines се е приземил в близост до южния полюс на Луната на 22 февруари. Това е първото кацане на САЩ на лунната повърхност от повече от половин век и първото, постигнато изцяло от частния сектор.

Силвия Стратиева изтъкна, че според организаторите това космическо събитие е значителна стъпка към изпращането на създадени от човека артефакти отвъд Земята, като Луната служи като небесно платно за човечеството.

Лунният кодекс използва цифрова и аналогова технология за запазване на изкуство, книги, музика и други, затворени в капсули на времето и изстреляни към Луната. Това е послание в бутилка към бъдещето, допълва Силвия.

Тя разказва, че двете нейни картини, които  са част от този изключителен проект "Лунарен кодекс", са там благодарение на това, че са участвали в най-големия конкурс за съвременен реализъм 16th ARC Salon през 2023 година.
Едната спечели престижна награда, участва във финалната изложба на наградените творби в Сотбис Ню Йорк миналата година и беше продадена на търг пак от Сотбис.

„A rest“, oil on canvas, 73/60 cm, 2021 спечели изключително престижната Втора награда в категория „Фигуративно изкуство“.

silvia_strateva1.jpg

„No fear“, oil on canvas, 73/60 cm, 2020 е финалист в категория „Портрет“, разказва Силвия.

silvia_strateva2.jpg

Стратиева е родена в Пазарджик. През 1985 г. завършва Колежа за изящни изкуства в Пловдив, България. След това учи в Техническия университет в София и се дипломира като магистър по компютърни технологии и индустриален дизайн. Работи в областта на живописта, рисунката, графичния дизайн, илюстрацията и оформлението на книги. Силвия Стратиева има реализирани 12 самостоятелни изложби живопис и графика и множество участия в национални и международни колективни изложби. Носителка е на международни награди за живопис. В момента живее и работи в София, България. Има картини в частни колекции в България, Полша, Германия, Австрия, Белгия, Испания, Канада и САЩ. Член на Съюза на българските художници.

Снимки: Личен архив на художничката