Министерството на културата е започнало проверки в Народния театър

Назначената от Министерство на културата проверка в Народния театър "Иван Вазов" e започнала от днес. В следващите 25 дни проверяващите трябва да установят дали има основания за дисциплинарна мярка спрямо директора на театъра Васил Василев, а резултати се очакват на 6 януари догодина, научи "Дневник" от източници в театъра. Пресцентърът на министерството беше потърсен за потвърждение и коментар, но до публикуването на текста не отговори на изпратените въпроси.

Повод за мерките е възникналият конфликт между главния режисьор Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева заради надраскани обиди на вратата на кабинета ѝ. Режисьорът обяви, че е бил провокиран от присъствието на Кръстева - дългогодишен пиар на ДПС и бивш депутат от движението, на гласуването на почетния лидер на партията Ахмед Доган на вота на 2 октомври. Заради скандала театъра напусна драматургът Захари Карабашлиев, а режисьорът Явор Гърдев също депозира оставка. Васил Василев назначи комисия за вътрешна проверка, която трябва да установи дали Морфов е извършил нарушение на Закона за защита от дискриминация, надрасквайки с надписи "ДПС" и "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" вратата на Кръстева. Сезирана беше и прокуратурата.

Актьорът Валери Йорданов инициира подписка в подкрепа на Морфов и двамата с Албена Колева поискаха оставката на Василев. Василев отказа, а 47 актьори се включиха в писмо за подкрепа на директора, като посочиха работните му достижения. В отговор служебният министър на културата проф. Велислав Минеков настоя Васил Василев да се самоизвади от блатото и заплаши, че в противен случай, то ще бъде пресушено. Той заяви, че всеки ден получава сигнали от хора, които са били "помолени да напуснат театъра". Министърът съобщи, че е поискал от директора Василев да го запознае с цялата информация за договори с външни фирми, външни услуги, външно финансирани, на което е получил отказ. "Това е достатъчен повод за крайна дисциплинарна мярка", заяви служебният министър.