Нася Кралевска представя „Бивало-небивало“ – шестдесет кратки разказа за един отминал свят

Авторът

Авторът

Сборникът БИВАЛО-НЕБИВАЛО, издание на РИВА съдържа  шестдесет кратки разкази – преживени и непреживени, частици живот от отминали години до днешни дни. Неговата премиера ще бъде на 27 септември, сряда от 18,30 ч в Музей „Борис Христов“ в София. Авторът Нася Кралевска, изследовател на комунистическия период е пристигнала специално от САЩ за представянето му.

Кралевска дава воля на спомена, на въображението. Тя споделя лични истории от времето на комунистическа България, моменти от обогатяващи пътувания, случки от живота на изявени и неизвестни личности. Описва градове и държави, които през годините са сменили облика си. Пресъздава интимни чувства и свързани с тях действия. Не липсват и портрети на деца, близки до сърцето й.

Достоверни и почиващи на факти са разказите за изтъкнатия турски държавник Кемал Ататюрк и незабравената му българска любима Димитрина Ковачева, за екзекутирания чрез разстрел през 1964 г. като шпионин на САЩ Иван-Асен Георгиев, за смелата педиатърка д-р Атанаса Донкова, за легендарния огнеборец Юрий Захарчук, за изследователя художник с възрожденски дух проф. Асен Василиев, за коравата българка от македонските земи баба Вакла…  

На българската публика Нася Кралевска е известна и като автор на книгите: „Без заглавие. Рушители и строители на България“ (2001, 2003, 2006, 2019), „Споделено детство“ (2009), “Communism versus Democracy – Bulgaria 1944-1997“ (2010), „Без заглавие. Комунизмът в битка с демокрацията“ (2011), „Shared Childhood behind the Iron Curtain“ (2016), „България под комунизъм“ (2016, 2018), „По кривите пътеки на българския преход (и още)“ – сборник с публицистика и интервюта (2022). Кралевска е и автор на Faktor.bg.

n_kralevska_kniga.jpg