Поданик на светлината – ражда живопис, която вдъхновява

Новите творби на Валентин Ангелов мога да бъдат разгледани в столичната галерия „Ракурси”

Хари Хараламбиев

Вън от всякаква условност, от изкуството на Валентин Ангелов лъха естетика и преданост. Великолепните му платна са белязани от избистрена изтънченост. Той е художник, който зарежда зрителя с оптимизъм. Верен е на себе си, но своя живописен натюрел. И тъкмо за това живописта му ни приканва към вглъбяване, съзерцание и тишина. Тя ни обсебва с магията на цветовете, с пластичния си език, с оригиналните си композиционни
решения.
Художникът ни напомня, че живописта е вдъхновение, подчинено на интелигентността. Напомня, че живописването е една морална необходимост.
Валентин Ангелов е инстинктивен. Платната му внушават и стимулират. Те са една реалност, която се съпреживява. И като всеки надарен творец художникът създава една вселена – тази на

истинската живопис

В платната на художника доминират алегоричните композиции, чрез които той ни напомня, че изкуството стои над ежедневното ни битие. Валентин Ангелов е поданик на колорита. Успял е майсторски да скрепи меките хармонии и ярките багри. Затова достига до един добре построен в благородни тонове колорит.
И като всеки надарен творец Валентин Ангелов е сключил примирие със себе си и за това, посредством своята живопис той излъчва житейска мъдрост, финес и лекота. И именно затова е утвърдено име в съвременната българска живопис.
Палитрата му не е приказлива. Тя е с уравновесена енергия, още с прецизност и точност. От платната на Валентин Ангелов лъха чувствена температура и ведрина. Той е художник с избистрена изтънченост.
Поданик на светлината е. И затова е обичан.

valentin_angelov.jpg