Православната църква в Кипър осъди песента, представяща страната на „Евровизия”

Клирът призова за замяна на песента, озаглавена „El Diablo“, с аргумента, че тя се подиграва с моралните ценности на страната, като насърчава „нашето преклонение пред дявола”, предаде БГНЕС.

Светият синод в Кипър заяви, че песента „по същество възхвалява фаталистичното подчинение на хората на властта на дявола“ и призовава държавната телевизия да я замени с такава, която „изразява нашите история, култура и традици".

Песента и нейният текст - „Отдадох сърцето си на el diablo ... защото той ми казва, че съм неговият ангел“ - вече предизвика вълнение в островната държава в източното Средиземноморие, заради твърденията, че съдържа сатанински конотации.

Сред критиците на песента са висши духовници, организацията на богословите, които преподават в гимназиите, крайнодесни партии и много обикновени кипърци, които изразиха „презрението и отвращението си от песента” в социалните медии. Много други обаче защитиха мелодията, разказваща обикновена любовна история и обявиха критиците й за религиозни фанатици.

Председателят на управителния съвет на CyBC Андреас Франгос настоя, че песента няма да бъде оттеглена от конкурса и че телевизионният оператор няма намерение да оскърбява ничии религиозни вярвания.