Премиера на филма „Второто освобождение“ – истината за окупацията на България от червената армия

Днес от 18,30 часа в кино „Люмиер“ в столицата ще бъде премиерата на документалния филм „Второто освобождение“, за окупацията на България от червената армия. Години наред темата беше табу за родната документалистика и история, а в учебниците все още продължава да се  прикрива истината за този мрачен период.
Благодарение на сценаристите и продуценти  - проф. Евелина Келбечава и Светослав Овчаров  истината е осветена. Режисьор на лентата е Светослав Овчаров, а оператор Светла Цоцоркова. 

Пред Faktor.bg проф. Келбечева аргументира появата на документалния филм:

"Идеята е да се каже истината на обществото, какво се е случило на 5 септември 1944 г. Няма освобождение от фашистко робство, а СССР обявява война на България. Към този момент, ние вече сме вече във война с Германия, но това няма никакво значение за Сталин. Въпреки че сме били съюзник на Германия във войната, България не е изпратила нито един войник срещу руснаците, и не сме прекъсвали никога дипломатическите си отношения с Москва. Червената армия влиза в България и окупира страната с 258 хил. армия, 5583 оръдия, 508 танка, 1026 самолета и с целия си Черноморски флот. Операцията по окупацията приключва на 10 септември, примирието е подписано през октомври, но въпреки това част от съветските войски остават в страната до 1947 година.

Самото присъствие на Червената армия на наша територия коства на страна невероятно високата цена за издръжка на тази армия в продължение на три години. Отделна тема е начина, по който съветските войници се държат с българското население – стига се до там  че Георги Димитров да моли Сталин да спрат репресиите и издевателствата. 

Целта на филма е българското общество да осъзнае, че става дума за окупация която продължава три години, а не за освобождение. Това довежда до най-голяма продоволствена  и финансова криза в историята на България. Този  политически катаклизъм променя дълбинно  социокултурната тъкан на българското общество“.

Филмът е осъществен със съдействието на Министерството на образованието, Югозападен университет „Неофит Рилски“ – балканистичен семинар и ДА „Архиви“.