Българка получи награда от Съюза на гръцките писатели

Здравка Михайлова

Здравка Михайлова

За пореден път гръцката държава оцени многогодишния труд на българската преводачка Здравка Михайлова като посланик на гръцката писменост и култура в чужбина, съобщи БНР.

Съюзът на гръцките писатели връчи на елинистката наградата „Дедал“ за цялостния ѝ принос към литературата и комуникацията между народите чрез културата.

„Ние имаме нужда от такива хора, които обичат Гърция и сме им благодарни“, каза писателката Елена Хузури, която представи Здравка Михайлова на присъстващите в амфитеатъра „Трицис“ на Културния Център на гръцката столица.

„Запознах се със Здравка през 2000 година на една конференция за Балканите, организирана от Съюза на гръцките писатели, на остров Родос, си спомня Елена Хузури. Не знаех, че е българка и останах изненадана, защото гръцкият ѝ беше перфектен. Станахме приятелки – Здравка е общителна и топла, тя гради комуникационни мостове. След това преведе моя първи роман „Тъмният Вардар“, който представлява един мой диалог със снимка на Огюст Леон – фотограф, участвал в проекта „Архивите на планетата“ на Албер Кан. На тази снимка разпознах своя дядо сред бежанци от Мелник през 1913 г. На Здравка ѝ хареса книгата ми, защото използвах съчетание от съвременни разказвателни техники и защото основната ми цел беше да прокарам едно послание, че народите от Югоизточна Европа трябва да преодолеят националните си противоречия. Те имат много общо и трябва да бъдат приятели", разказа Хузури.

„Здравка Михайлова принадлежи към едно подбрано общество не само на български, но и на чуждестранни преводачи на гръцкия език“, – изтъкна Николаос Влахакис, който е бил пресаташе в гръцкото посолство в София. Той е завършил Философския факултет на Софийския университет и днес е член на Българо-гръцкото културно дружество „Аристотел“, чийто заместник председател е госпожа Михайлова.  „В страната си тя продължава една светла традиция на български елинисти като Георги Куфов (известен като най-добрия преводач на Казандзакис, предал езиковия и културния му стил) и Стефан Гечев, който за първи път представя на българската публика гръцкия поет Кавафис, близък приятел е на гръцкия поет нобелист Одисеас Елитис и е спасил по време на нацистката окупация гръцкия поет Варналис, благодарение на службата си в българското посолство по онова време".