"Хага" - първа премиера за сезона в Народния театър

На сцената ще се разиграе въображаем съдебен процес в Хагски трибунал срещу военните престъпления в Украйна, когато войната вече е свършила

Снимка: nationaltheatre.bg

Снимка: nationaltheatre.bg

Първа премиера за сезона в Народния театър. Тази вечер и утре на голямата сцена ще се играе пиесата „Хага“ по текст на украинската авторка Саша Денисова. Тя е у нас за премиерата, като след спектакъла тази вечер публиката ще участва в дискусия с нея, с режисьора Галин Стоев и актьорите в спектакъла, съобщава БНР.

На сцената ще се разиграе въображаем съдебен процес в Хагски трибунал срещу военните престъпления, когато войната вече е свършила, разказа Галин Стоев. 

"Понеже става дума за въображаем процес, т.е. процес, за който всички нормални хора се надяват един ден да се случи, но никак не е сигурно, всъщност, в света, в който живеем. Никак не е сигурно, че този процес ще се случи. И никак не е сигурно, че правото ще бъде възстановено, а процесът е много необходим за всички нас. Не за друго, а да знаем, че справедливостта, че правото по някакъв начин тържествуват и са възстановени и това ни дава някакъв общ консенсус като общество", каза Галин Стоев.