"Хагабула" на Тодор Тодоров получи една от специалните награди на ЕС за литература


"Хагабула" на Тодор П. Тодоров получи в Брюксел една от петте специални награди за литература на Европейския съюз. Голямата награда беше присъдена на автор от Дания, а другите четирима автори със специални награди са от Исландия, Словения, Нидерландия и Германия.

Носителят на Наградата получава 10 000 евро и още 10 000 евро за превод на книгата, а носителите на специални награди получават 5 000 евро и още 5 000 евро за превод. Към "Хагабула" вече има и оферти за издаване на 4 езика.

Наградата за литература на Европейския съюз е ежегодна инициатива, започнала през 2009 г., в рамките на която се отличават най-добрите новопоявили се европейски автори. Наградата е част от европейската програма “Творческа Европа”

Всяка година през февруари 14 писатели и техните книги се номинират от национално жури — по една книга за всяка участваща държава. Всички номинирани автори се популяризират в цяла Европа, за да достигат до по-широка международна публика отвъд техните национални и езикови граници. През април 7-членно европейско жури присъжда 1 „Голяма награда“ и 5 специални отличия в различни категории на автори от списъка на 14-те номинирани писатели.

Наградата се присъжда на 3-годишни цикли, което позволява на България и останалите 40 държави, участващи в програмата Творческа Европа“, да номинират писател на всеки три години. В организирането на събитието участват и Федерацията на европейските издатели и Международната и европейска федерация на търговците на книги.