Хиляди изпълниха улиците на българските градове за 24 май

С тържествени шествия в цялата страна отбелязахме празника

Снимки: БТА/БГНЕС

С тържествени шествия в цялата страна отбелязахме 24 май - Деня на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Хиляди изпълниха улиците на празника, който почита делото на Светите братя Кирил и Методий.

В София празничното шествие потегли от президентството, а кулминацията на тържествата, по традиция, беше пред Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Тържественото слово за празника произнесе писателят Георги Бърдаров.

В официалната церемония участваха и много политици и общественици, сред които президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Гълъб Донев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

В официалните си слова Радев и Фандъкова използваха случая, за да поздравят в словата си писателя Георги Господинов, който снощи се превърна в първия български автор, спечелил наградата "Букър" за романа "Времеубежище".

"От България тръгват значими културни процеси в Европа - българската азбука, славянската книжовност, богослужебна традиция и богомилството са вградени в културния код на континента. Затова ние, българите, сме неделима част от Европа не по милост, а по принос, не за услуги, а заради заслуги. Ние трябва да се гордеем с това!", каза в словото си Радев.

"24 май е празник на душата на България! Тържеството на знанието! Българският Великден на съзиданието! Славната победа на нашата заедност в езика и историята. Кирилицата е молитвата и мечът за нашето бъдеще и независимост! С нашите „Аз, Буки, Веди, Глаголи“ се изписва началото на дългия и нескончаем път на любомъдрието и свободата!", каза кметът на София.

В Пловдив - градът, който поставя началото на честванията, посветени на светите братя Кирил и Методий през 1851 година, и днес всички училища излязоха на празнично шествие. На едно от знаковите места, над 200 изпълнители от пловдивските хорове изпяха заедно „Върви народе възродени".

За първи път крайната точка на празничното шествие не беше площадът пред общината, а цар-Симеоновата градина, където тържествено беше открит паметникът на един от най- големите български дарители - Димитър Кудоглу.

С парад на училищата и богата музикална програма Благоевград също отбелязва 24 май и празника на града.

За празника, в градската градина отвори врати библиотека на открито, от която всеки жител и гост на Благоевград днес ще може да вземе книга, а в телевизионния център на БНТ в Благоевград е ден на отворени врати. Екипът ни през целия ден посреща гости, които искат да видят как изглежда телевизията отвътре.

В Русе начело на шествието поставиха картина на Светите братя Кирил и Методий, нарисувана специално за празника и за града през 19-и век от Николай Павлович. Инициативата е на известната русенска историчка и изследователка Веселина Антонова и учителката Милена Рупчева.

125 блока се включиха в празничното шествие във Варна. Сред тях бяха и колегите ни от РТВЦ Варна, които тази година са носители на награда "Варна", за филма "По стъпките на основателите.

Заветът на братя Шкорпил". Шествието започна с благодарствен молебен в катедралния храм "Свето Успение Богородично", фолклорно изпълнение на над 600 деца , след което в небето полетяха бели гълъби и балони с буквите от българската азбука. Над 150 украински деца се включиха в шествието.

Репортажи на БНТ (bntnews)

Снимки: БТА и БГНЕС