Италианските филмови награди - онлайн по Скайп, без публика, без червен килим

Кадър от "Предателят" на Марко Белокио

Кадър от "Предателят" на Марко Белокио

„Предателят“ на Марко Белокио получи най-важните награди – за най-добър филм и режисура на 65-ото юбилейно издание на италианските награди „Давид на Донатело“, което се проведе в необичайни условия заради вирусната криза.

Церемонията по връчването на италианските "Оскар"-и се състоя без никаква публика, гости или червен килим, като всички конкуренти бяха по домовете си, свързани чрез Скайп по първи канал на телевизия РАИ.

Президентът на Италия Серджо Матарела, който по традиция всяка година приема кандидатите в двореца Куиринале, поздрави гилдията с писмо, в което пише, че вярва в бъдещето на киното, изразява солидарност към всички, заети в него, благодари им за усилията и за удоволствието, което създават с труда си, за милиони зрители.

Филмът „Предателят“ освен най-важните отличия получи и още четири награди – за главна мъжка роля на Пиерфранческо Фавино (мафиотът Томазо Бушета), за второстепенна мъжка роля – на Луиджи Ло Кашо, за оригинален сценарий и за монтаж – на Франческа Калвели, съпруга на Белокио. 

Предателството като морална категория е в центъра на филма, чието действие (по истински събития от близкото минало на Италия) се развива от 1980 г. до наши дни из Европа, САЩ и Южна Америка. На фона на събития около мафията „Коза ностра“ се разсъждава за приятелство, лоялност, традиции, семейство, религия. Противоречивият път на мафиота Томазо Бушета и неговото себеоткриване се следят на един дъх. „Предателят“ ще може да се гледа на предвидения за есента София филм фест.

Друг филм, който взе заслужено пет награди, е „Пинокио“ на Матео Гароне, поредната екранизация на романа на Карло Колоди: сценография, грим, костюми, перукиер, специални ефекти.

Членовете на журито на Академията на италианското кино гласуваха наградата „Давид на Донатело“ за най-добър чуждоезичен филм да отиде при южнокорейския „Паразит“ на Пон Чун-хо, взел „Златна палма“ в Кан (2019) и "Оскар" (2020). Негови конкуренти бяха „Имало едно време… в Холивуд”, „Жокера“, „Зелената книга“ и „Офицер и шпионин“.

Претендентите за наградите „Давид на Донатело“ се състезаваха в 26 категории за 2020 г., в които 132 италиански филма, 307 чуждестранни, 339 късометражни и 15 документални филма.