Рок групите от 70-те години, които промениха имиджа на Германия

снимка: kraftwerk.fandom.com

снимка: kraftwerk.fandom.com

BBC

Преди петдесет години немски рок групи, включително Neu!, Can и Kraftwerk, създадоха еклектичен звук, който никога не е бил чуван досега. В Западна Германия, в началото на 70-те години група от експериментални рок групи направи революция в музиката. Родена от радикално време в историята на следвоенна Германия, тази слабо свързана група артисти – включително Neu!, Can, Kraftwerk, Faust, Tangerine Dream и Amon Düül II – създаде звук, който стана известен като „krautrock“.

Социалното и музикално прокарване на бандите има трайно наследство. Заедно те повлияха на изпълнители като Дейвид Бауи, Sex Pistols, Talking Heads, Joy Division, Radiohead и Bjork. Повече от 50 години по-късно тяхното въздействие продължава да живее в хип-хопа и техното, алтернативните рок групи и модерния джаз. 

И все пак да се нарече "краутрок" сцена, подобна на пънка, не е абсолютно вярно. Дори самият термин е спорен. Измислен от британски музикални автори, за да опише движението и се смята обиден. Думата "краут" се използва като унизителен, ксенофобски термин за германците. "Това е журналистически термин", казва основателят на Can Ирмин Шмид пред BBC Culture. "Това всъщност не означава нищо, освен че имаше групи, които вече не имитираха". Въпреки това, през 1974 г. Faust издава песента "Krautrock", която кристализира този така наречен жанр и се превръща в една от ключовите му песни.

Продукти от бурните времена

Но, като оставим настрана валидността на този термин, това, което наистина свързва тези групи заедно, е как желанието за създаване на нови музикални стилове възниква за всяка от тях от нарастващото чувство за прогресивност в Германия от края на 60-те години. Основателят на Neu! Майкъл Ротер казва пред BBC Culture, че групата „е резултат от политическите, социалните и културните изригвания“, случили се около 1968 г., в която германският философ Юрген Хабермас по-късно ще потвърди, че бележи началото на „фундаменталната либерализация“ на обществото. Бързото следвоенно възстановяване и прераждането на Западна Германия като глобална икономическа сила – известно като „икономическото чудо“, достигаше крайната си точка през 1968 г. За много млади хора възстановяването на нацията след нейните жестокости през Втората световна война се смяташе за неадекватно и неморално и стигна само дотам, че да защити интересите на защитено заведение. Това ново поколение не искаше просто икономическо пренастройване. Това, което те наистина търсеха, беше културна революция. Те виждаха стария германски консервативен ред като елитарен, патриархален, моралистичен и, най-важното, все още свързан с нацизма. Много институции все още се ръководят от онези, които са били офицери в Третия райх.

Продукти от бурните времена


Като оставим настрана валидността на този термин, това, което наистина свързва тези групи заедно, е как желанието за създаване на нови музикални стилове възниква за всяка от тях от нарастващото чувство за прогресивност в Германия от края на 60-те години. Neu! основателят Майкъл Ротер казва пред BBC Culture, че Neu! „са резултат от политическите, социалните и културните изригвания“, случили се около 1968 г., годината, която германският философ Юрген Хабермас по-късно ще потвърди, че бележи началото на „фундаменталната либерализация“ на германското общество.

Бързото следвоенно възстановяване и прераждането на Западна Германия като глобална икономическа сила – известно като „икономическото чудо“ – достигаше крайната си точка през 1968 г. За много млади хора възстановяването на нацията след нейните жестокости през Втората световна война се смяташе за неадекватно и неморално и стигна само дотам, че да защити интересите на защитено заведение. Това ново поколение не искаше просто икономическо пренастройване. Това, което те наистина търсеха, беше културна революция. Те виждаха стария германски консервативен ред като елитарен, патриархален, моралистичен и, най-важното, все още свързан с нацизма. Много институции все още се ръководят от онези, които са били офицери в Третия райх.