8 млн.лв. не достигат за новия театрален сезон

Недостигащите средства за първото полугодие са от порядъка на 4,6 милиона лева. Служебният министър обеща да направи необходимото за нормалното започване на новия театрален сезон

Дефицитът в бюджета на театри, опери и други институции до края на годината може да достигне осем милиона лева, което поставя въпроса за нормалната дейност на културните институции през новия театрален сезон. Това заяви служебният министър на културата Мартин Иванов.

"Недостигащите средства за първото полугодие са от порядъка на 4,6 милиона лева като очакването е, разбира се, до края на годината те поне да се удвоят” уточни той. Иванов успокои, че не са спрени плащанията към нито един от театрите, оперите или филхармониите. Въпреки това има сериозен риск за театралния сезон.

Иванов увери, че има засилен диалог с Министерството на финансите за решаване на въпроса. "Вече проведох първата си много важна среща с министър Порожанов вчера и със Съюза на артистите. Няма да крия, дискусията и разговорът ще бъдат много трудни, не заради друго, не заради нежеланието на колегите от финансите, сигурен съм, че повечето от тях напълно разбират важността на проблема, а заради това, че ситуацията общо с бюджета и в държавата е такава" завърши министърът. Мартин Иванов допълни, че ще разговаря по темата с липсата на пари и с премиера, и с президента.