"Нощ на театрите" в 11 български града

Програмата включва повече от 150 представления, прожекции, изложби, и спектакли, като за някои от тях входът ще бъде безплатен, а билетите за постановките ще са на специални преференциални цени

11 български града се включват тази година в Нощта на театрите. Тази година 11 европейски държави ще вземат участие в инициативата. Програмата за 15 ноември включва повече от 150 представления, прожекции, изложби, и спектакли, като за някои от тях входът ще бъде безплатен, а билетите за постановките ще са на специални преференциални цени.

Българските градове, които тази година ще се включат в инициативата, са София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Благоевград, Сливен, Смолян и Ямбол.

"Нощ на театрите" се провежда в цяла Европа за шеста поредна година, като началото е поставено в Хърватия, а по-късно се присъединяват Германия, Испания, Австрия, Чехия и България.

В столицата събитието започна в 11:00 ч. днес с "отворени врати" в Народен театър "Иван Вазов" и в Софийската опера и балет от 10 часа. 

От 16:30 ч. и в 19:30 на Сцена на Четвъртия етаж ще се играе благотворително премиерният спектакъл „Мечтата на Наташа". Приходите от билетите, които ще струват 8 лева, ще отидат за Здравния фонд на Съюза на артистите. 

От 19 ч. трупата кани зрителите на комедията „Работно време" в голямата зала, а в камерната - „Рицар на Светия дух".

От 16:30 ч. и от 22:30 ч. ще има безплатна прожекция на документалния филм „Народен театър „Иван Вазов" - Институцията" на Голямата сцена.

В Софийската опера публиката ще бъде приемана на групи, организирани в 15 тура.

Всеки билет (6 лв.) ще важи за всички представления на операта в Нощта на театрите, без „Хензел и Гретел" и „Спящата красавица". От 19 ч. ще бъде премиерата на балета „Спящата красавица".

В Столичната зала "България" в Нощта на театрите ще има 3 представления на концерта „Приказки за флейта".

В Сатиричния театър ще се играят 3 спектакъла- "Арт", "Бурунданга" и "Волпоне". 

В Театър "София" ще се играе "Парижката Света Богоридица" на специална цена от 7 лв., а в театър "Зад канала" от 19 ч. е планиран спектакълът "Скъперникът", цените на билетите са 12 и 18 лв.