Стартира театралният маратон “Варненско лято”

Днес ще бъде даден старт на Международния театрален фестивал "Варненско лято".  Морската ни столица ще бъде домакин за 21-ри път на най-значимия театрален форум у нас.

Седемте български постановки в основната програма тази година са подбрани от Явор Койнаков, а шестте чуждестранни пиеса - от Асен Терзиев.

Девет от 14-е  представления в "Българска селекция" и "Театрален Шоукейс" са номинирани или спечелили театрални награди "Икар" и "Аскеер" за 2013 г.

Специална покана на феста е получило  представлението "Арт" на Малък градски театър "Зад канала", което отбелязва 13 години на сцената.

В програмата на “Варненско лято” са включени няколко семинара, на 6 и 7 юни, в които експерти от Европа и САЩ ще обсъждат основните функции на театралните форуми. Ще се проведе и среща на младите критици, организирана съвместно с Международната асоциация  на театралните критици.

Ще бъдат открити две изложби и показани две филмови премиери, една от които ("Мечтата на Вагнер") - в партньорство с Фестивала за независимо американско кино So Independent, допълват 12-дневния маратон. (вижте цялата програма - theatrefest-varna.org).

Според театроведът Койнаков  след 20 години живот “фестивалът има право да се определи като пространство за театър със силна енергия. Но театърът и публиката се нуждаят от нови очертания на героите си. В няколко спектакъла от фестивалния афиш търсим кои са те, какви черти имат, какво ражда страховете и копнежите им... Сега виждам, че без да е наивно и директно публицистичен театърът ни е уловил симптомите на конфликтната ситуация, в която живеем и по свой начин ги е превърнал в силни внушения."

Организаторите на феста обещават на своите почитатели и публика да видят авангардни решения на тези и проблеми, съчетани с похватите на театър, кино и танц или на кино, радио и комикс, разкрива пред журналисти артистичният директор Цветана Манева.

Освен двете сцени на Драматичния театър, домакини на представления ще бъдат Археологическият музей, две галерии и Кукленият театър в морската столица.

Първият фестивален ден започна с поздрав към най-малките зрители с представлението "Под гъбката".

В навечерието на феста на голямата сцена на драматичния театър кавалджията Теодосий Спасов и Варненският камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев представиха "Огнен лабиринт".

След това на открито бе показ светлинният пърформанс "Антитезиз" и танцовото шоу "Бяло действие", изнесено от италианската трупа за вертикален танц "Ил Посто".

От 3 до 8 юни спектакли от Варна ще бъдат показани и в столицата в 

програмата "Световен театър в София".

Тя ще започне с театралния концерт "Една вечер в киното" на Дойчес театър, Берлин, по идея на изключителния Самуел Финци. На 3 юнив Малък градски театър "Зад канала"актьорът, заедно с джазмузиканта Георги Дончев и младия немски композитор Даниел Регенберг, ще поведат софийската публика в музикално и филмово пътешествие с импровизации по класически песни, композиции и монолози от ленти на Чарли Чаплин, през Уди Алън до Дейвид Линч.

На 4 юни в "Сфумато" с документалната сценична поема "Облаци" ще гостува едно от най-интересните и нови явления на чешката сцена - Handa Gote.

На 5 юни, в Младежкия театър "Н. Бинев" ще бъде представена словенския спектакъл "Буря" по пиесата на руския драматург Александър Н. Островски.

В София идва и един от големите новатори на европейска сцена - британската компания Forced Entertainment със спектакъла "Празна история" (6 юни, кино "Люмиер" в НДК).

От Испания е "Завръщане" - емоционална танцова история, която ще се играе на 7 юни в Младежкия театър.

Всички спектакли се представят за първи път в България и са с превод на български език, а "Буря", "Завръщане" и "Облаци" ще бъдат и със субтитри на английски език.